Direct naar de inhoud
Platform voor burgerparticipatie
Europees burgerpanel over leermobiliteit

Een nieuwe fase van burgerparticipatie

Follow-up van de visie van de burgers op leermobiliteit

Nieuwe doelstellingen voor meer onderwijsmobiliteit tegen 2030

Om leerlingen, lerenden en onderwijzend personeel aan te moedigen de mogelijkheden voor leermobiliteit vaker te benutten, worden in de aanbeveling van de Raad nieuwe doelstellingen vastgesteld, die uiterlijk in 2030 op EU-niveau moeten zijn bereikt: ten minste 23% van de afgestudeerden in het hoger onderwijs en ten minste 12% van de lerenden in beroepsonderwijs en -opleiding zouden gebruik moeten maken van mogelijkheden voor leermobiliteit. De EU streeft er verder naar om er uiterlijk in 2027 voor te zorgen dat ten minste 20% van alle lerenden in het buitenland kansarme personen zijn.

De Raad heeft de lidstaten verzocht de Commissie uiterlijk eind 2026 te informeren over bestaande of geplande acties die de aanbeveling van de Raad “Europa in beweging” kunnen ondersteunen op het gebied van hoger onderwijs, beroepsonderwijs en -opleiding, schoolonderwijs, volwassenenonderwijs en de jeugd- en sportsector. 

Een nieuw hoofdstuk voor leren in het buitenland

21 aanbevelingen om leren in het buitenland voor iedereen mogelijk te maken

De deelnemers hebben terreinen aangewezen waarop verbeteringen nodig zijn en oplossingen aangedragen om de toegang tot en deelname aan leerervaringen in het buitenland te verbeteren, ongeacht leeftijd en onderwijsgebied, van schoolonderwijs tot beroepsonderwijs en -opleiding, plus hoger onderwijs, volwasseneneducatie en niet-formele leeromgevingen.

De volledige reeks aanbevelingen is te vinden in de onderstaande documenten.

Hoe kan iedereen de kans krijgen om in een ander EU-land te leren, te studeren of les te geven?

Wat was het resultaat van het panel?

De Europese Commissie heeft besloten in 2023 een nieuw beleidsvoorstel in te dienen om de leermobiliteit voor iedereen binnen de Europese onderwijsruimte te bevorderen, ongeacht waar u vandaan komt of in welke levensfase u zich bevindt.

Het panel heeft een lijst van aanbevelingen opgesteld. Deze aanbevelingen zullen de Commissie helpen bij het opstellen van een voorstel aan de Raad over leermobiliteit.

Tijdlijn

De sessies van het leermobiliteitspanel vonden plaats in maart en april 2023.

  1. 3-5 maart 2023
    Sessie 1 - Brussel

    Tijdens de eerste sessie hebben de burgers een gedeelde visie opgebouwd over de toekomst van de leermobiliteit in Europa. Zij hebben ook de verschillende doelgroepen in kaart gebracht om iedereen de kans te geven om in een ander EU-land te leren, te studeren of les te geven.

    Zie de samenvatting in de rubriek Documenten hieronder.

     

  2. 24-26 maart 2023
    Sessie 2 - online

    Tijdens de tweede sessie bespraken de deelnemers (op basis van de gedeelde visie, doelgroepen en opkomende trends die tijdens sessie 1 waren vastgesteld) de belangrijkste belemmeringen en uitdagingen waarmee verschillende groepen Europese burgers op het gebied van leermobiliteit worden geconfronteerd.

    Zie de samenvatting in de rubriek Documenten hieronder.

     

  3. 28-30 april 2023
    Sessie 3 - Brussel

    Tijdens de slotzitting zijn de conclusies van de besprekingen, samen met de aanbevelingen van de panels, aan de Europese Commissie voorgelegd. De definitieve reeks aanbevelingen is te vinden in de onderstaande documenten.