Direct naar de inhoud
Platform voor burgerparticipatie
Europees burgerpanel over virtuele werelden

Een nieuwe fase van burgerparticipatie

De basis leggen voor concrete actie

Enkele recente initiatieven van de Commissie:

  • Ontwikkeling van digitale vaardigheden: drie grote door de Commissie gefinancierde projecten in het werkprogramma Digitaal Europa 2024 ter ondersteuning van vaardigheden op het gebied van virtuele technologieën (aanbeveling 2).
  • Monitoring van risico’s en kansen: het innovatielab van Europol heeft een waarnemingscentrum opgericht voor het volgen van ontwikkelingen op het gebied van virtuele werelden, waarbij de nadruk ligt op risico’s en kansen met betrekking tot rechtshandhaving (aanbeveling 8).
  • Bevordering van ethische XR-technologieën: het door de EU gefinancierde XR4Human-project werkt aan richtsnoeren, een gedragscode en educatieve instrumenten om ethische, verantwoorde XR-technologieën te bevorderen, ter ondersteuning van toekomstige EU-brede certificering (aanbevelingen 3, 7, 22 en 23).
  • Versterking van de technologische soevereiniteit: financiering van 24 projecten om XR-onderzoek en -toepassingen te bevorderen die zijn afgestemd op de Europese waarden. Het OPENVERSE-project is gericht op beleid, normen en inclusiviteit. Ook wordt gewerkt aan een Europees partnerschap voor virtuele werelden (aanbevelingen 22 en 23).
  • Vormgeving van mondiale governance: samen met het Poolse voorzitterschap van de Raad van de EU organiseert de Commissie een wereldwijde multistakeholderconferentie op hoog niveau over governance van Web 4.0 en virtuele werelden om mondiale modellen te onderzoeken die zijn afgestemd op de waarden van de EU (aanbeveling 5).

23 aanbevelingen voor eerlijke en mensgerichte virtuele werelden in de EU

Welke visie, beginselen en acties moeten als leidraad dienen voor de ontwikkeling van wenselijke en eerlijke virtuele werelden?

Wat was het resultaat van het panel?

Het resultaat van het panel is een reeks leidende beginselen en acties voor de ontwikkeling van virtuele werelden in de EU, gebaseerd op de ervaringen, percepties en wensen van de burgers voor de toekomst. Het panel heeft aanbevelingen aan de Europese Commissie gedaan, als input voor een initiatief over dit onderwerp.

Tijdlijn

De sessies van het panel over virtuele werelden vonden plaats tussen februari en april 2023.

  1. 24-26 februari 2023
    Sessie 1 — Brussel

    Tijdens de eerste sessie hebben de deelnemers een gedeelde visie opgebouwd over hoe wenselijke en eerlijke virtuele werelden eruit zouden moeten zien.

    De samenvatting van de sessie vindt u in de rubriek Documenten hieronder.

  2. 10-12 maart 2023
    Sessie 2 — online

    Tijdens de tweede sessie hebben de deelnemers waarden en beginselen vastgesteld, besproken en geprioriteerd die als leidraad moeten dienen voor de ontwikkeling van virtuele werelden. Ook zijn zij begonnen met het verkennen van actiegebieden om deze visie tot een realiteit te maken.

    De gedetailleerde agenda vindt u in de rubriek Documenten hieronder.

  3. 21-23 maart 2023
    Slotbijeenkomst — Brussel

    Tijdens de slotzitting zijn de conclusies van de besprekingen, samen met de aanbevelingen van de panels, aan de Europese Commissie voorgelegd. De definitieve reeks aanbevelingen is te vinden in de onderstaande documenten.

De ondertekening van de Europese verklaring over digitale rechten en beginselen weerspiegelt ons gedeelde doel van een digitale transformatie waarin mensen centraal staan. De in onze verklaring genoemde rechten zijn voor iedereen in de EU gegarandeerd, online en offline. En de in de verklaring verankerde digitale beginselen vormen een leidraad voor al onze nieuwe initiatieven.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie