Hoe buigen we de afname van wilde bestuivende insectenpopulaties om?
De afname van bestuivende insectenpopulaties vormt een bedreiging voor de beschikbaarheid van voedsel, onze toekomstige welvaart en de natuur. De EU-instellingen en veel Europese landen, regio’s en steden hebben verschillende initiatieven genomen om dit aan te pakken, maar er zijn nog veel problemen.
Hoe kunnen we moeilijkheden bij de uitvoering het hoofd bieden en concrete maatregelen nemen?
Geen gemakkelijke vraag, maar wel een ambitieus streven om over te debatteren! Deze opdracht hebben we toevertrouwd aan honderd willekeurig geselecteerde jonge Europeanen tussen de 18 en 29 jaar, die van september 2025 tot en met maart 2026 aan de vergadering zullen deelnemen om oplossingen en beleidsaanbevelingen te formuleren.
Aangezien dit probleem echter iedereen aangaat, willen we het debat voor alle burgers openstellen.
Lees hier hoe u aan de discussie kunt deelnemen en waarom dit van belang is.

Waarom zijn bestuivers belangrijk?
Wilde bestuivende insecten zijn onder meer solitaire bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders en motten, maar ook andere vliegen, wespen en zelfs kevers! Deze onopvallende dieren zijn veel belangrijker voor menselijke samenlevingen en de natuur dan hun kleine formaat doet vermoeden. Ongeveer vier op de vijf gewassen en wilde bloeiende planten zijn afhankelijk van bestuivers om stuifmeel over te brengen en zich voort te planten.
Insecten zijn bovendien van belang voor plaagbestrijding en bodemgezondheid en vormen een essentieel onderdeel van de voedselketen.
Wanneer deze dieren in aantal afnemen – vanwege veranderingen in landgebruik, intensief landbouwbeheer en pesticidengebruik, milieuvervuiling, invasieve uitheemse soorten en klimaatverandering – ondervinden hele ecosystemen daar de gevolgen van, waardoor de biodiversiteit, de voedselproductie, de economie en uiteindelijk het menselijk welzijn achteruitgaan. Om bestuivende insecten te beschermen, moet het complexe web van maatschappelijke en milieu-uitdagingen worden aangepakt.

Wat staat er voor de burgers op het spel?
Aangezien ons leven sterk verweven is met het lot van bestuivers, moet er een breed publiek debat worden gevoerd over wat er moet gebeuren.
Voedselzekerheid is een existentiële kwestie, maar het soort voedsel dat we produceren – en hoe we het produceren – heeft grote gevolgen voor onze cultuur en economie. De bescherming van deze insecten beïnvloedt ook de wijze waarop we groene ruimten beheren, of het nu gaat om privétuinen, openbare parken of natuurreservaten. Net als veel andere aspecten van de milieucrisis zet de achteruitgang van bestuivende insectenpopulaties ons aan het denken over fundamentelere vraagstukken omtrent de relatie tussen onze samenlevingen en het leven op aarde.
Jongeren hebben duidelijk een bijzonder belang bij dit debat, omdat zij het grootste gedeelte van hun leven de gevolgen moeten dragen van deze crisis en de besluiten die we vandaag de dag al dan niet nemen. Daarom brengt de vergadering jonge burgers bijeen. Aangezien deze discussie echter voor ons allemaal relevant is, zal dit platform ruimte bieden voor een bredere uitwisseling.

Tijdlijn
- Juni-september 2025Discussie online
Uitbreiding van de inhoud van het debat met ervaringen en bezorgdheden van burgers
- 26-28 september 2025Eerste vergadersessie – Brussel
Verkenning van het thema en koersbepaling
- Oktober-november 2025Discussie online
Brainstorm over ideeën en verzameling van voorbeelden
- 5-7 december 2025Tweede vergadersessie – Brussel
Bespreking van mogelijkheden en reflectie over uitdagingen; begin met opstelling van aanbevelingen
- Januari-februari 2026Discussie online
Reflectie over eerste voorstellen van de vergadering
- 6-8 maart 2026Derde vergadersessie – Brussel
Afronding van aanbevelingen
Iedereen is welkom om mee te discussiëren!
De komende maanden kunnen burgers uit heel Europa op dit platform standpunten en ervaringen uitwisselen, om zo een echt interactieve debatruimte tot stand te brengen.
Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de discussies en mee na te denken over nieuwe ideeën. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat er een zo breed mogelijke reeks punten van zorg, behoeften en perspectieven in aanmerking wordt genomen.
De discussies op het platform worden gekoppeld aan de besprekingen van de vergadering, zodat die twee processen elkaar kunnen kruisbestuiven.
U kunt hier, op het platform voor burgerparticipatie, een bijdrage leveren. Hou deze ruimte dus in de gaten!

Wat we van de vergadering kunnen verwachten
De jonge leden van de vergadering worden eerst vertrouwd gemaakt met de belangrijkste uitdagingen voor de instandhouding van bestuivers.
De meeste tijd zullen ze echter besteden aan het bespreken van verschillende perspectieven, het brainstormen over oplossingen en het onderzoeken van nieuwe benaderingen om de uitdagingen aan te gaan.
Om meer inzicht te krijgen in de politieke en sociale context, zullen de leden van de vergadering ook in contact treden met politici, belanghebbenden en maatschappelijke actoren.
Ten slotte zullen ze aanbevelingen opstellen voor de EU-instellingen, andere besluitvormers en belanghebbenden.
De vergadering biedt ook een gelegenheid om na te denken over de rol van jongeren in het beheer van milieukwesties op EU-niveau, naast de Europese instellingen, met een langetermijnvisie.

Meer informatie
Lees meer over bestuivers, het belang ervan en de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd in de uiteenzetting over bestuivers en andere informatiebronnen.
Lees meer over het werk dat de EU al heeft verricht.
Ontdek hoe onze wereld eruit zou zien zonder bestuivende insecten: bestuiverspark (Pollinator Park).