Direct naar de inhoud
Platform voor burgerparticipatie
Food banner
Europees burgerpanel over het terugdringen van voedselverspilling

Een nieuwe fase van burgerparticipatie

Hoe kan voedselverspilling doeltreffender worden teruggedrongen?

Het perspectief van de burgers

Gaat het om:

  • De vermindering van voedselverspilling te koppelen aan een eerlijke, billijke voedselvoorzieningsketen die zorgt voor solidariteit en samenwerking tussen de actoren, met mechanismen om de herverdeling van voedseloverschotten aan mensen in nood te vergemakkelijken.
  • De noodzaak voor de EU om een overkoepelende doelstelling vast te stellen om voedselverspilling terug te dringen, waarbij de lidstaten stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het doel wordt bereikt volgens een empirisch onderbouwde aanpak om de geboekte vooruitgang te sturen en te monitoren.
  • De prominente rol van onderwijs bij het verwerven van inzicht in en waardering voor de waarde van voedsel vanaf jonge leeftijd.

Wat nu?

Voedselverspilling: wat staat er op het spel?

57 miljoen ton
voedsel wordt elk jaar verspild
127 kilogram
voedselverspilling per jaar per EU-burger
€ 130 miljard
aan voedsel wordt elk jaar verspild

23 aanbevelingen om voedselverspilling in de EU sneller terug te dringen

De aanbevelingen van de burgers zullen het werk van de Commissie op het gebied van voedselverspilling ondersteunen, zoals het komende wetsvoorstel met verplichte EU-doelstellingen voor vermindering van voedselverspilling. Het verslag van de vergaderingen, als resultaat van het panel, zal samen met het voorstel van de Commissie worden gepubliceerd. De doelstellingen voor de vermindering van voedselverspilling zullen worden voorgesteld als onderdeel van een bredere herziening van de kaderrichtlijn afvalstoffen, waarin naar verwachting maatregelen zullen worden voorgesteld om afval te verminderen en recycling te bevorderen. De aanbevelingen van de burgers zullen worden gedeeld en verder worden besproken met het EU-platform inzake voedselverlies en -verspilling, waarin de EU-lidstaten en belanghebbenden bijeen zitten.

De volledige reeks aanbevelingen is te vinden in de onderstaande documenten.

Tijdschema

De panelbijeenkomsten over voedselverspilling vonden plaats tussen december 2022 en februari 2023.

  1. 16-18 december 2022
    Sessie 1 — Brussel

    De eerste sessie moest ideeën opleveren en benaderingen ontwikkelen en groeperen die de burgers het meest veelbelovend leken voor verdere discussie.

    Video-opnames  16 december 2022   |  18 december 2022

  2. 20-22 januari 2023
    Sessie 2 — online

    De tweede sessie van het panel vond online plaats van 20 tot en met 22 januari 2023. Op basis van de afgesproken benaderingen om voedselverspilling te verminderen, werden voorlopige aanbevelingen opgesteld. Burgers ontwikkelden hun ideeën over drie verschillende onderwerpen:

    • samenwerking in de voedselwaardeketen: van boer tot bord
    • initiatieven van levensmiddelenbedrijven
    • gedragsverandering bij consumenten ondersteunen

    Video-opnames 20 januari | 22 januari.

  3. 10-12 februari 2023
    Slotzitting — Brussel

    Tijdens de slotzitting op 10-12 februari 2023 in Brussel zijn de conclusies van de besprekingen, samen met de aanbevelingen van de panels, aan de Europese Commissie voorgelegd. De definitieve reeks aanbevelingen is te vinden in de onderstaande documenten.

    Video-opnames

Hoe kan voedselverspilling efficiënter worden verminderd? 
Het perspectief van burgers.

De burgers hebben de maatregelen die de EU, de 27 EU-lidstaten, burgers en andere particuliere en publieke belanghebbenden moeten nemen om voedselverspilling sneller te verminderen, besproken en er aanbevelingen over gedaan.

Voedselverspilling bestrijden levert op drie vlakken winst op:

  1. het bespaart voedsel voor menselijke consumptie
  2. het helpt boeren, bedrijven en consumenten geld te besparen
  3. het verkleint de milieu-impact van voedselproductie en -consumptie

Wat we van het panel kunnen verwachten

Het panel heeft een lijst van aanbevelingen verstrekt om het werk van de Commissie op het gebied van voedselverspilling te ondersteunen, waaronder een wetsvoorstel met EU-doelstellingen voor de vermindering van voedselverspilling. Het panel heeft ook richtsnoeren verstrekt om de EU-lidstaten te helpen deze doelstellingen te halen.

Er is zo’n groot gebrek aan kennis op het gebied van afval. Het is niet alleen de schuld van de consument. We moeten oplossingen vinden. We zijn immers allemaal consumenten.

RS, deelnemer aan het burgerpanel over voedselverspilling