Afronding van het debat over de nieuwe EU-begroting

Na maanden van discussie en input uit uiteenlopende hoeken heeft het platform voor burgerparticipatie het debat over de nieuwe EU-begroting gesloten. Burgers uit heel Europa deelden hun ideeën over hoe elke euro optimaal kan worden benut, ervoor kan worden gezorgd dat de begroting rekening houdt met uiteenlopende behoeften en gemeenschappelijke uitdagingen samen kunnen worden aangepakt.
De suggesties die via het platform zijn ingediend, hebben de beraadslagingen van het Europees burgerpanel over de EU-begroting verrijkt en zullen helpen om vorm te geven hoe de begroting in de toekomst wordt gebruikt. De Europese Commissie zal op deze inzichten blijven voortbouwen om haar prioriteiten te sturen en ervoor te zorgen dat de begroting voor alle Europeanen werkt.
Wij danken iedereen die aan dit belangrijke debat heeft deelgenomen. Jullie inzichten zijn belangrijk en ze helpen vorm te geven aan de besluiten die Europa voor de komende generaties zullen versterken.
Klik op "meer informatie" om de hele discussie te bekijken.
Waarom hebben we het over de Europese begroting?

Europa bevindt zich in een tijdperk van ingrijpende veranderingen – voor onze samenleving en veiligheid, onze planeet en economie, onze democratie en welvaart. We kunnen deze mondiale uitdagingen alleen aanpakken door een gezamenlijk optreden van alle Europeanen. En de Europese begroting is een van de drijvende krachten achter het Europese optreden.
De Europese begroting is bedoeld om onze politieke prioriteiten te ondersteunen. Door financiële middelen te bundelen, kunnen we gemeenschappelijke uitdagingen beter aangaan en een positief en rechtstreeks effect hebben op het dagelijks leven van de burgers.
In 2025 zal de Commissie een voorstel indienen voor een nieuwe Europese langetermijnbegroting vanaf 2028, waarover het Europees Parlement en de lidstaten vervolgens een besluit zullen nemen. De Europese langetermijnbegroting vereist de unanieme goedkeuring van alle lidstaten en de meerderheid van de leden van het Europees Parlement.
Dit is een kans om overeenstemming te bereiken over een sterke en moderne Europese begroting die past bij onze ambities.
Wat zal de Commissie doen met de verzamelde ideeën?
Nu het debat over de nieuwe EU-begroting is afgerond, zullen de ideeën die de burgers op het platform hebben ingediend, worden meegenomen in de volgende stappen. Jullie inzichten zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de Europese begroting aan reële behoeften voldoet en betekenisvolle veranderingen teweegbrengt. De Europese Commissie zal met deze bijdragen rekening houden bij de voorbereiding van haar voorstel voor de nieuwe EU-begroting.
Tijdlijn
- Februari meiOnline-discussie
Burgers creëren, becommentariëren en stemmen over bijdragen op het burgerparticipatieplatform, hetzij met individuele bijdragen, of als resultaat van collectieve werkzaamheden, bijvoorbeeld in de vorm van een participatie-evenement.
- Maart – meiBurgerpanels
Online bijdragen worden gebruikt voor paneldiscussies en tot slot voor de Europese beleidsvorming.
- JuliVoorstel
De Commissie publiceert het voorstel voor de nieuwe Europese begroting.
Europese begroting: wat staat er op het spel?

De Europese langetermijnbegroting bepaalt voor meerdere jaren de omvang van de begroting en de uitgaven waaraan de begrotingsmiddelen worden besteed. De huidige langetermijnbegroting loopt van 2021 tot 2027 en bedraagt 1,2 biljoen euro, wat neerkomt op ongeveer 1 % van het bbp van de EU. De langetermijnbegroting wordt aangevuld met ongeveer 800 miljard euro uit NextGenerationEU, een tijdelijk instrument om het herstel van de COVID-19-pandemie aan te drijven.
De Europese begroting heeft laten zien dat zij resultaten boekt voor de burgers. Bijvoorbeeld door projecten en activiteiten te financieren die de sociale en economische ontwikkeling van Europese regio’s ondersteunen, landbouwers en plattelandsgebieden ondersteunen, het milieu beschermen en de klimaatverandering bestrijden, de digitale transitie van onze samenlevingen bevorderen en onderzoek en innovatie ondersteunen. En de afgelopen jaren is de begroting onze reddingslijn geworden in tijden van crisis, van de COVID-19-pandemie tot de Russische invasie van Oekraïne, om onze energieonafhankelijkheid te ondersteunen en steun te verlenen aan Oekraïne.
Dankzij de steun uit de Europese begroting:
- 87 miljoen ton kooldioxide-equivalent per jaar vermeden
- 16 miljoen deelnemers aan het Erasmus-programma sinds de oprichting van het programma in 1987
- 5,8 miljoen landbouwers die in 2022 rechtstreekse financiële steun uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid ontvingen
Openbare onlineraadpleging
Naast het debat op dit platform zijn onlangs openbare raadplegingen over dit onderwerp gehouden om verdere input te verzamelen.
Meer informatie hierover is hier beschikbaar.