Siirry pääsisältöön
Kansalaisvaikuttamisfoorumi
Food banner
Elintarvikejätettä käsittelevä eurooppalainen kansalaispaneeli

Kansalaisosallistumisen uusi vaihe

Miten elintarvikejätettä voidaan vähentää tehokkaammin?

Kansalaisten näkökulma

Ne kuuluvat seuraaviin:

  • Yhdistetään elintarvikejätteen vähentäminen oikeudenmukaiseen ja tasapuoliseen elintarvikeketjuun, jolla varmistetaan toimijoiden välinen solidaarisuus ja yhteistyö, ja käytössä on mekanismeja, joilla helpotetaan ylijäämäruoan uudelleen jakamista sitä tarvitseville.
  • EU:n on asetettava yleinen tavoite elintarvikejätteen vähentämiseksi ja jäsenvaltioiden on toteutettava toimia sen varmistamiseksi, että tavoite saavutetaan noudattaen näyttöön perustuvaa lähestymistapaa, jolla ohjataan ja seurataan saavutettua edistystä.
  • Koulutuksella on keskeinen rooli pyrittäessä ymmärtämään ja arvostamaan elintarvikkeiden arvoa jo varhaisesta iästä alkaen.

Mitä seuraavaksi?

Elintarvikejäte lukuina

57 miljoonaa tonnia
elintarvikejätteen määrä vuodessa
127 kilogrammaa
elintarvikejätteen määrä EU:ssa vuodessa kansalaista kohti
130 miljardia euroa
elintarvikejätteen kustannukset vuodessa

23 suositusta elintarvikejätteen vähentämiseksi EU:ssa

Kansalaisten tekemät suositukset tukevat komission työtä elintarvikejätteen torjumiseksi ja esimerkiksi tulevaa lainsäädäntöehdotusta oikeudellisesti sitovien EU:n vähennystavoitteiden asettamisesta. Raportti paneelin toiminnasta julkaistaan yhdessä komission ehdotuksen kanssa. Elintarvikejätteen vähentämistavoitteita ehdotetaan osana laajempaa jätepuitedirektiivin tarkistamista koskevaa aloitetta. Direktiivin tarkistuksen yhteydessä odotetaan ehdotettavan toimenpiteitä jätteen vähentämiseksi ja kierrätyksen lisäämiseksi. Kansalaispaneelin tekemiä suosituksia käsitellään ja niistä keskustellaan EU:n ruokahävikki- ja ruokajätefoorumilla, jossa on mukana EU-maiden ja sidosryhmien edustajia.

Suositukset kokonaisuudessaan ovat tämän sivun asiakirjaosiossa.

Aikataulu

Elintarvikejätepaneelin kokoukset pidettiin joulukuun 2022 ja helmikuun 2023 välisenä aikana.

  1. 16.–18.12.2022
    Istunto 1 – Bryssel

    Ensimmäisessä istunnossa ideoitiin ja tarkasteltiin jatkokeskustelujen kannalta lupaavimmilta vaikuttaneita lähestymistapoja.

    Tallenteet  16.12.2022   |  18.12.2022

  2. 20.–22.1.2023
    Istunto 2 – verkossa

    Paneelin toinen istunto järjestettiin virtuaalisesti verkossa 20.–22.1.2023. Silloin laadittiin ensimmäisessä istunnossa sovittujen ruokahävikin vähentämistä koskevien lähestymistapojen pohjalta alustavia suosituksia. Osallistuja kehittelivät ideoita kolmesta eri aiheesta

    • Yhteistyö elintarvikkeiden arvoketjussa – Pellolta pöytään
    • Elintarviketeollisuutta koskevat aloitteet
    • Kuluttajakäyttäytymisen muutoksen tukeminen.

    Tallenteet 20.1.2023 | 22.1.2023.

  3. 10.–12.2.2023
    Päätösistunto – Bryssel

    Brysselissä 10.–12.2.2023 järjestetyssä päätösistunnossa toimitettiin keskustelujen päätelmät ja paneelin suositukset Euroopan komissiolle. Lopulliset suositukset ovat tämän sivun asiakirjaosiossa.

    Tallenteet

Miten elintarvikejätettä voidaan vähentää tehokkaammin? 
Kansalaisten näkökulma.

Kansalaiset ovat keskustelleet ja laatineet suosituksia toimista, joihin EU:n ja sen 27 jäsenmaan viranomaisten, kansalaisten ja muiden yksityisten ja julkisten sidosryhmien olisi ryhdyttävä ruokajätteen vähentämiseksi.

Elintarvikejätteen torjunnasta kolminkertainen hyöty

  1. elintarvikkeita säästyy ihmisravinnoksi
  2. maataloustuottajat, yritykset ja kuluttajat säästävät rahaa
  3. elintarviketuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutukset pienentyvät.

Paneelin saavutukset

Paneeli antoi suosituksista, joilla tuetaan Euroopan komission työtä elintarvikejätteen vähentämiseksi. Toimiin kuuluu esimerkiksi ehdotus säädökseksi elintarvikejätteen vähentämistavoitteiden asettamisesta. Paneeli laati myös ohjeistusta tukemaan EU-maiden toimia tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ruokajätteestä ei ole läheskään riittävästi tietoa. Ruokajäte ei ole pelkästään kuluttajien syytä. Meidän on löydettävä ratkaisuja. Olemmehan me kaikki kuluttajia.

RS, elintarvikejätepaneelin osallistuja