Miten luonnonvaraisten pölyttäjien väheneminen voidaan pysäyttää?
Pölyttäjien väheneminen heikentää ekosysteemien toimintaa ja sitä kautta elintarvikkeiden saatavuutta ja ihmisten hyvinvointia. EU:n toimielimet sekä monet Euroopan maat, alueet ja kunnat ovat tehneet useita aloitteita tilanteen parantamiseksi, mutta monia ongelmia on edelleen ratkaisematta.
Miten voitamme toimien toteutukseen liittyvät haasteet ja saamme konkreettisia muutoksia aikaan?
Tehtävä ei ole helppo, ja siksi on tärkeää avata laaja keskustelu sen ratkaisemiseksi. Aiheesta on päätetty järjestää kansalaiskokous, johon on kutsuttu sata satunnaisesti valittua 18–29-vuotiasta eurooppalaista nuorta. Heidän tehtävänään on etsiä ratkaisuja ja laatia politiikkasuosituksia pölyttäjien suojelemiseksi. Nuorten kansalaiskokous toimii syyskuusta 2025 maaliskuuhun 2026.
Ongelma koskee meitä kaikkia, ja siksi kaikilla kansalaisilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun.
Lue lisää siitä, miten pääset mukaan ja miksi panoksesi on tärkeä.

Miksi pölyttäjät ovat tärkeitä?
Luonnonvaraisia pölyttäjiä ovat esimerkiksi erakkomehiläiset, kimalaiset, kukkakärpäset ja muut kärpäset, perhoset, ampiaiset ja kovakuoriaiset. Nämä usein huomaamatta jäävät hyönteiset ovat pienestä koostaan huolimatta erittäin tärkeitä ihmisille ja luonnolle. Noin neljä viidestä viljelykasvista ja luonnonvaraisesta kukkivasta kasvista tarvitsee pölyttäjiä, jotta ne voivat levittää siitepölyä ja lisääntyä.
Pölyttäjänä toimimisen lisäksi hyönteiset auttavat tuholaisten torjunnassa ja ylläpitävät maaperän terveyttä. Ne ovat myös välttämätön osa elintarvikeketjua.
Pölyttäjien väheneminen – joka johtuu maankäytön muutoksesta, tehomaataloudesta, torjunta-aineiden käytöstä, ympäristön pilaantumisesta, haitallisista vieraslajeista ja ilmastonmuutoksesta – vaikuttaa koko ekosysteemiin ja heikentää biologista monimuotoisuutta, elintarviketuotantoa, taloutta ja viime kädessä ihmisten hyvinvointia. Pölyttäjien suojelu on monitahoinen tehtävä, jonka toteuttamiseksi on ratkaistava laaja-alaisia sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä haasteita.

Mitä merkitystä toimilla on kansalaisten kannalta?
Koska pölyttäjien kohtalo vaikuttaa koko ihmiskunnan tulevaisuuteen, pölyttäjien suojelua koskevista päätöksistä olisi käytävä laajaa julkista keskustelua.
Elintarvikkeiden riittävyys on olennaisen tärkeää selviytymisen kannalta, mutta ruoalla ja sen tuotantotavoilla on myös merkittäviä kulttuurisia ja taloudellisia vaikutuksia. Hyönteisten suojelu liittyy myös siihen, miten hoidamme viheralueita – yksityisistä puutarhoista julkisiin puistoihin ja luonnonsuojelualueisiin. Kuten koko ympäristökriisi, pölyttäjien väheneminen pysäyttää pohtimaan ihmisyhteisöjen ja luonnon välistä suhdetta.
On tärkeää, että juuri nuoret pääsevät ääneen, sillä he tulevat näkemään ympäristökriisin ja tämän päivän päätösten – tai päätösten välttelyn – seuraukset. Tämän vuoksi kansalaiskokoukseen kutsutaan nuoria jäseniä. Asia koskettaa kuitenkin meitä kaikkia. Jotta aiheesta voidaan käydä laajaa keskustelua, foorumi on avoinna kaikille.

Aikataulu
- Kesäkuu–syyskuu 2025Verkkokeskustelu
Lisänäkökulmien kerääminen kansalaisten kokemusten ja kysymysten pohjalta
- 26.–28. syyskuuta 2025Kokouksen ensimmäinen tapaaminen Brysselissä
Aiheen tarkastelu ja tavoitteiden määrittely
- Lokakuu–marraskuu 2025Verkkokeskustelu
Ideointi ja esimerkkien kerääminen
- 5.–7. joulukuuta 2025Kokouksen toinen tapaaminen Brysselissä
Keskustelu vaihtoehdoista ja haasteista, suositusten laatiminen alkaa
- Tammikuu–helmikuu 2026Verkkokeskustelu
Kokouksen ensimmäisten ehdotusten tarkastelu
- 6.–8. maaliskuuta 2026Kokouksen kolmas tapaaminen Brysselissä
Suositusten viimeistely
Keskustelu on avoin kaikille!
Seuraavien kuukausien aikana foorumi toimii interaktiivisena tilana, jossa eri puolilla Eurooppaa asuvat ihmiset voivat jakaa näkemyksiään ja kokemuksiaan.
Kannustamme kaikkia osallistumaan suunnitteluun ja pohtimaan kehitteillä olevia ideoita. On tärkeää, että keskusteluun saadaan mahdollisimman paljon erilaisia näkökulmia.
Foorumilla käytävä keskustelu nivotaan kansalaiskokouksen toimintaan vastavuoroisen tiedonvaihdon varmistamiseksi.
Pääset mukaan keskusteluun kansalaisvaikuttamisfoorumin sivulta – eli juuri tältä sivulta. Pidä siis sivu muistissa!

Mitä kansalaiskokous tekee?
Aluksi kansalaiskokoukseen valituille nuorille esitetään katsaus pölyttäjien suojeluun liittyvistä haasteista.
Suurin osa ajasta on kuitenkin omistettu keskusteluille. Nuoret pääsevät pohtimaan eri näkökohtia ja ratkaisuja ja myös kehittämään täysin uudenlaisista tapoja, joilla ongelmia voitaisiin ratkoa.
Nuoret pääsevät myös tapaamaan politiikkavaikuttajia sekä sidosryhmien ja kansalaisyhteiskunnan edustajia, jotta he saavat lisätietoa aiheeseen liittyvistä poliittisista ja sosiaalisista näkökohdista.
Lopuksi kokouksen jäsenet laativat suosituksia EU:n toimielimille ja muille päätöksentekijöille sekä aiheen parissa toimiville sidosryhmille.
Lisäksi kansalaiskokouksessa pohditaan, kuinka nuoret pääsisivät tulevaisuudessa vahvemmin mukaan ympäristöä koskevaan päätöksentekoon EU:n tasolla.

Lue lisää pölyttäjien suojelusta
Lue pölyttäjistä, niiden merkityksestä ja niitä kohtaavista uhkista pölyttäjäkatsauksesta ja muista tietolähteistä.
Lue lisää EU:n toimista pölyttäjien suojelemiseksi.
Käy Pollinator Park -virtuaalimaailmassa katsomassa, miltä maailma näyttäisi ilman pölyttäjiä.