Perusta konkreettisille toimille
Virtuaalimaailmoja käsittelevä eurooppalainen kansalaispaneeli tarjosi vision siitä, millaisia virtuaalisia ympäristöjä eurooppalaiset haluavat. Paneelin laatimia 23 suositusta hyödynnettiin Web 4.0:aa ja virtuaalimaailmoja koskevan Euroopan komission strategian laadinnassa. Strategian tarkoituksena on näyttää tietä seuraavalle teknologiselle siirtymälle ja samalla varmistaa avoin, turvallinen, oikeudenmukainen ja osallistava toimintaympäristö kansalaisille, yrityksille ja julkishallinnoille.
Suositukset on huomioitu myös virtuaalimaailmoja koskevaan strategiaan kuuluvissa keskeisissä komission aloitteissa, joilla edistetään ihmisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä, taitojen kehittämistä ja virtuaalisia julkisia palveluja. Tulevia aloitteita ovat mm. virtuaalimaailmojen työkalupakki, digitaalinen lompakko, virtuaalimaailmojen standardointia koskeva tutkimus sekä tutkimus niiden vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin.

Seuraavassa on joitakin viimeaikaisia komission aloitteita:
- Digitaalisten taitojen kehittäminen: Kolme komission rahoittamaa Digitaalinen Eurooppa -työohjelmaan 2024 kuuluvaa merkittävää hanketta, joilla tuetaan virtuaalimaailmojen teknologioihin liittyvien taitojen kehittämistä (suositus 2).
- Riskien ja mahdollisuuksien seuranta: Europolin innovaatiolaboratorio on perustanut seurantakeskuksen, joka seuraa virtuaalimaailmojen kehitystä keskittyen lainvalvontaan liittyviin riskeihin ja mahdollisuuksiin (suositus 8).
- Eettisten laajennetun todellisuuden teknologioiden edistäminen: EU:n rahoittamassa XR4Human-hankkeessa kehitetään ohjeita, käytännesääntöjä ja koulutusmateriaalia, joilla edistetään eettisiä ja vastuullisia laajennetun todellisuuden teknologioita ja tuetaan tulevaa EU:n laajuista sertifiointia (suositukset 3, 7, 22 ja 23).
- Teknologisen suvereniteetin edistäminen: Rahoitusta on myönnetty 24 hankkeelle, joilla edistetään eurooppalaisten arvojen mukaisten laajennetun todellisuuden teknologioiden ja sovellusten tutkimusta. OPENVERSE-hankkeessa keskitytään politiikkatoimiin, standardeihin ja osallisuuteen. Valmisteilla on myös virtuaalimaailmoja koskeva eurooppalainen kumppanuus (suositukset 22 ja 23).
- Globaalihallinnan muovaaminen: Komissio järjestää yhdessä EU:n neuvoston puheenjohtajavaltion Puolan kanssa maailmanlaajuisen sidosryhmien korkean tason konferenssin Web 4.0:sta ja virtuaalimaailmojen hallinnasta. Konferenssin tarkoituksena on tarkastella EU:n arvojen mukaisia globaaleja malleja (suositus 5).
23 suositusta oikeudenmukaisista ja ihmiskeskeisistä virtuaalimaailmoista EU:ssa
Komissio järjesti virtuaalimaailmoja käsittelevän eurooppalaisen kansalaispaneelin päätösistunnon 21.–23.4.2023 Brysselissä. Päätösistunnossa osallistujat antoivat suosituksia arvoista ja toimista, joita tarvitaan käyttäjien tarpeita vastaavien ja oikeudenmukaisten eurooppalaisten virtuaalimaailmojen luomiseksi. Näillä suosituksilla tuetaan komission työtä virtuaalimaailmojen ja internetin tulevaisuuden parissa.
Kolme viikonloppua kestäneiden keskustelujen jälkeen kansalaispaneelin osallistujat antoivat 23 suositusta. Suositukset perustuvat heidän odotuksiinsa sellaisista periaatteista ja toimista, joilla varmistetaan, että virtuaalimaailmat EU:ssa ovat oikeudenmukaisia ja kansalaisten kannalta merkityksellisiä. Nämä suositukset rakentuvat kahdeksalle arvolle ja periaatteelle: valinnanvapaus, kestävyys, ihmiskeskeisyys, terveys, koulutus, turvallisuus, avoimuus ja osallistavuus.
Suositukset kokonaisuudessaan ovat tämän sivun asiakirjaosiossa.

Minkälaisten näkemysten, periaatteiden ja toimien olisi ohjattava käyttäjien tarpeita vastaavien ja oikeudenmukaisten virtuaalimaailmojen kehittämistä?
Monet uskovat virtuaalimaailmojen eli metaversumien olevan internetin saapumiseen verrattavissa oleva muutosvoima. Virtuaalimaailmojen uskotaan muuttavan tapojamme työskennellä ja olla vuorovaikutuksessa toistemme kanssa tulevaisuudessa. Viime vuosien aikana – ja erityisesti covid-19-pandemian seurauksena – monet julkiset ja yksityiset toimijat ovat tehneet mittavia investointeja näihin niin kutsuttuihin ”laajennettuihin ja lisättyihin todellisuuksiin”, mikä on nopeuttanut muutoksia niin työtavoissamme kuin muissakin tottumuksissamme.
Lisääntyneestä kiinnostuksesta huolimatta tällainen muutos ei kuitenkaan tapahdu pikaisesti. Vie useita vuosia ennen kuin virtuaalimaailmat kehittyvät laadukkaiksi ja realistisiksi digitaalisiksi ympäristöiksi, eikä vielä ole selkeää kuvaa siitä, millaisia metaversumeista voisi ja pitäisi tulla.
EU ja sen jäsenmaat ovat sitoutuneet hyödyntämään tämän muutoksen mahdollisuuksia sekä perehtymään mahdollisuuksien lisäksi myös riskeihin ja haasteisiin samalla turvaten EU:n kansalaisten oikeudet. Euroopan komissio kutsui tämän vuoksi koolle kansalaispaneelin laatimaan suosituksia virtuaalimaailmojen kehittämisestä.
Lisätietoa on tietopaketissa, joka on saatavilla tämän sivun asiakirjaosiossa.

Paneelin tulokset
Paneeli esitti jäsentensä kokemuksiin ja toiveisiin perustuvia suuntaviivoja ja periaatteita virtuaalimaailmojen kehittämiseen EU:ssa. Käytännössä tämä tarkoitti Euroopan komissiolle osoitettuja suosituksia, jotka se ottaa huomioon aihetta koskevissa aloitteissaan.
Aikataulu
Virtuaalimaailmoja käsittelevät paneeli-istunnot järjestettiin helmi–huhtikuussa 2023.
- 24.–26.2.2023Istunto 1 – Bryssel
Ensimmäisessä istunnossa osallistujat muodostivat yhteisen näkemyksen siitä, millaisia käyttäjien tarpeita vastaavien ja oikeudenmukaisten virtuaalimaailmojen tulisi olla.
Istunnon yhteenveto on tämän sivun asiakirjaosiossa.
- 10.–12.3.2023Istunto 2 – verkossa
Toisessa istunnossa osallistujat kartoittivat arvoja ja periaatteita, joiden olisi ohjattava virtuaalimaailmojen kehittämistä, sekä keskustelivat niistä ja niiden tärkeysjärjestyksestä. Lisäksi osallistujat alkoivat pohtia, millaisiin käytännön toimiin eri aloilla olisi ryhdyttävä näiden periaatteiden toteuttamiseksi.
Tarkka ohjelma on tämän sivun asiakirjaosiossa.
- 21.–23.4.2023Päätösistunto – Bryssel
Päätösistunnossa toimitettiin keskustelujen päätelmät ja paneelin suositukset Euroopan komissiolle. Lopulliset suositukset ovat tämän sivun asiakirjaosiossa.
Digitaalisia oikeuksia ja periaatteita koskevan eurooppalaisen julistuksen allekirjoittaminen kuvastaa yhteistä tavoitettamme eli digitalisaatiota, joka asettaa ihmiset etusijalle. Julistuksessamme esitetyt oikeudet taataan kaikille EU:ssa sekä verkossa että verkon ulkopuolella. Julistukseen kirjatut digitaaliset periaatteet ohjaavat meitä kaikkia uusia aloitteita koskevassa työssämme.
Citizens panel on virtual worlds - 3 group photoCitizens panel on virtual worlds - 3 group photo Citizens panel on virtual worlds - 3 ballot boxCitizens panel on virtual worlds - 3 ballot box Panel on virtual worlds 3 - plenary 1Panel on virtual worlds 3 - plenary 1 Citizens panel on virtual worlds - 3 flip chartCitizens panel on virtual worlds - 3 flip chart Citizens panel on virtual worlds - 3 voteCitizens panel on virtual worlds - 3 vote Citizens panel on virtual worlds - 3 participantCitizens panel on virtual worlds - 3 participant Panel on virtual worlds 3 ViolaPanel on virtual worlds 3 Viola Panel on virtual worlds 3 - plenary audiencePanel on virtual worlds 3 - plenary audience Virtual Worlds Panel session one voteVirtual Worlds Panel session one vote Virtual Worlds Session 1 VR rescueVirtual Worlds Session 1 VR rescue Virtual Worlds Panel session one wallVirtual Worlds Panel session one wall Virtual Worlds Panel session one stageVirtual Worlds Panel session one stage Virtual Worlds Session 1 DebateVirtual Worlds Session 1 Debate Virtual Worlds Session 1 VRVirtual Worlds Session 1 VR Virtual Worlds Panel session one debateVirtual Worlds Panel session one debate Virtual Worlds session one 1Virtual Worlds session one 1 Virtual Worlds session one 3Virtual Worlds session one 3 Virtual Worlds session one 2Virtual Worlds session one 2 Virtual Worlds Group picture FridayVirtual Worlds Group picture Friday