Siirry pääsisältöön
Kansalaisvaikuttamisfoorumi
Virtuaalimaailmoja käsittelevä eurooppalainen kansalaispaneeli

Kansalaisosallistumisen uusi vaihe

Perusta konkreettisille toimille

Seuraavassa on joitakin viimeaikaisia komission aloitteita:

  • Digitaalisten taitojen kehittäminen: Kolme komission rahoittamaa Digitaalinen Eurooppa -työohjelmaan 2024 kuuluvaa merkittävää hanketta, joilla tuetaan virtuaalimaailmojen teknologioihin liittyvien taitojen kehittämistä (suositus 2).
  • Riskien ja mahdollisuuksien seuranta: Europolin innovaatiolaboratorio on perustanut seurantakeskuksen, joka seuraa virtuaalimaailmojen kehitystä keskittyen lainvalvontaan liittyviin riskeihin ja mahdollisuuksiin (suositus 8).
  • Eettisten laajennetun todellisuuden teknologioiden edistäminen: EU:n rahoittamassa XR4Human-hankkeessa kehitetään ohjeita, käytännesääntöjä ja koulutusmateriaalia, joilla edistetään eettisiä ja vastuullisia laajennetun todellisuuden teknologioita ja tuetaan tulevaa EU:n laajuista sertifiointia (suositukset 3, 7, 22 ja 23).
  • Teknologisen suvereniteetin edistäminen: Rahoitusta on myönnetty 24 hankkeelle, joilla edistetään eurooppalaisten arvojen mukaisten laajennetun todellisuuden teknologioiden ja sovellusten tutkimusta. OPENVERSE-hankkeessa keskitytään politiikkatoimiin, standardeihin ja osallisuuteen. Valmisteilla on myös virtuaalimaailmoja koskeva eurooppalainen kumppanuus (suositukset 22 ja 23).
  • Globaalihallinnan muovaaminen: Komissio järjestää yhdessä EU:n neuvoston puheenjohtajavaltion Puolan kanssa maailmanlaajuisen sidosryhmien korkean tason konferenssin Web 4.0:sta ja virtuaalimaailmojen hallinnasta. Konferenssin tarkoituksena on tarkastella EU:n arvojen mukaisia globaaleja malleja (suositus 5).

23 suositusta oikeudenmukaisista ja ihmiskeskeisistä virtuaalimaailmoista EU:ssa

Minkälaisten näkemysten, periaatteiden ja toimien olisi ohjattava käyttäjien tarpeita vastaavien ja oikeudenmukaisten virtuaalimaailmojen kehittämistä?

Paneelin tulokset

Paneeli esitti jäsentensä kokemuksiin ja toiveisiin perustuvia suuntaviivoja ja periaatteita virtuaalimaailmojen kehittämiseen EU:ssa. Käytännössä tämä tarkoitti Euroopan komissiolle osoitettuja suosituksia, jotka se ottaa huomioon aihetta koskevissa aloitteissaan.

Aikataulu

Virtuaalimaailmoja käsittelevät paneeli-istunnot järjestettiin helmi–huhtikuussa 2023.

  1. 24.–26.2.2023
    Istunto 1 – Bryssel

    Ensimmäisessä istunnossa osallistujat muodostivat yhteisen näkemyksen siitä, millaisia käyttäjien tarpeita vastaavien ja oikeudenmukaisten virtuaalimaailmojen tulisi olla.

    Istunnon yhteenveto on tämän sivun asiakirjaosiossa.

  2. 10.–12.3.2023
    Istunto 2 – verkossa

    Toisessa istunnossa osallistujat kartoittivat arvoja ja periaatteita, joiden olisi ohjattava virtuaalimaailmojen kehittämistä, sekä keskustelivat niistä ja niiden tärkeysjärjestyksestä. Lisäksi osallistujat alkoivat pohtia, millaisiin käytännön toimiin eri aloilla olisi ryhdyttävä näiden periaatteiden toteuttamiseksi.

    Tarkka ohjelma on tämän sivun asiakirjaosiossa.

  3. 21.–23.4.2023
    Päätösistunto – Bryssel

    Päätösistunnossa toimitettiin keskustelujen päätelmät ja paneelin suositukset Euroopan komissiolle. Lopulliset suositukset ovat tämän sivun asiakirjaosiossa.

Digitaalisia oikeuksia ja periaatteita koskevan eurooppalaisen julistuksen allekirjoittaminen kuvastaa yhteistä tavoitettamme eli digitalisaatiota, joka asettaa ihmiset etusijalle. Julistuksessamme esitetyt oikeudet taataan kaikille EU:ssa sekä verkossa että verkon ulkopuolella. Julistukseen kirjatut digitaaliset periaatteet ohjaavat meitä kaikkia uusia aloitteita koskevassa työssämme.

Ursula von der Leyen, Euroopan komission puheenjohtaja