Direct naar de inhoud
Platform voor burgerparticipatie
Europees burgerpanel over het terugdringen van voedselverspilling

Een nieuwe fase van burgerparticipatie

De aanbevelingen van burgers integreren in het voedselverspillingsbeleid

Hoe kan voedselverspilling efficiënter worden verminderd? 

Het perspectief van burgers

Zij omvatten:

  • Het koppelen van de vermindering van voedselverspilling aan een eerlijke en billijke voedselvoorzieningsketen die solidariteit  en samenwerking tussen spelers waarborgt, met mechanismen om de herverdeling van voedseloverschotten naar behoeftigen gemakkelijker te maken.
  • De noodzaak voor de EU om een overkoepelend doel vast te stellen om voedselverspilling terug te dringen. De lidstaten moeten stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het doel wordt bereikt en een empirisch onderbouwde aanpak gebruiken voor het sturen en monitoren van de vooruitgang.
  • De prominente rol van onderwijs in het opbouwen van begrip en erkenning van de waarde van voedsel vanaf jonge leeftijd.

Wat zijn de volgende stappen?

Voedselverspilling: wat staat er op het spel?

58 miljoen ton
aan voedsel wordt elk jaar verspild
131 kilogram
voedselverspilling per jaar per EU-burger
132 miljard euro
aan voedsel wordt elk jaar verspild

23 aanbevelingen om voedselverspilling in de EU sneller terug te dringen

De aanbevelingen van de burgers ondersteunen het werk van de Commissie op het gebied van voedselverspilling, zoals het wetsvoorstel met verplichte EU-doelstellingen voor de vermindering van voedselverspilling. Het verslag van de vergaderingen, dat het resultaat is van het panel, is samen met het voorstel van de Commissie gepubliceerd. De doelstellingen voor de vermindering van voedselverspilling worden voorgesteld in het kader van een gerichte herziening van de kaderrichtlijn afvalstoffen, waarbij zowel textiel- als voedselverspilling aan bod komen. De aanbevelingen van de burgers zullen worden gedeeld en verder worden besproken met het EU-platform inzake voedselverlies en -verspilling, waar de lidstaten en belanghebbenden bijeenkomen.

De volledige reeks aanbevelingen is te vinden in de onderstaande documenten.

Tijdlijn

De panelbijeenkomsten over voedselverspilling vonden plaats tussen december 2022 en februari 2023.

  1. 16–18 december 2022
    Sessie 1 – Brussel

    De eerste sessie moest ideeën opleveren en benaderingen ontwikkelen en groeperen die de burgers het meest veelbelovend leken om verder over te praten.

  2. 20-22 januari 2023
    Sessie 2 – online

    De tweede sessie van het panel vond online plaats van 20 tot en met 22 januari 2023. Op basis van de eerder afgesproken benaderingen om voedselverspilling te verminderen, werden voorlopige aanbevelingen opgesteld. Burgers ontwikkelden hun ideeën over drie verschillende onderwerpen:

    • samenwerking in de voedselwaardeketen: van boer tot bord
    • initiatieven van voedingsbedrijven
    • gedragsverandering bij consumenten ondersteunen
  3. 10–12 februari 2023
    Slotbijeenkomst – Brussel

    Tijdens de slotbijeenkomst op 10–12 februari 2023 in Brussel zijn de conclusies van de besprekingen, samen met de aanbevelingen van de panels, aan de Europese Commissie voorgelegd. De definitieve reeks aanbevelingen is te vinden in de onderstaande documenten.

Hoe kan voedselverspilling efficiënter worden verminderd? 
Het perspectief van burgers.

De burgers hebben de maatregelen besproken die de EU, de 27 EU-landen, burgers en andere particuliere en publieke belanghebbenden moeten nemen om voedselverspilling sneller te verminderen, en hebben er aanbevelingen over gedaan.

Voedselverspilling bestrijden levert op drie vlakken winst op:

  1. het bespaart voedsel voor menselijke consumptie
  2. het helpt boeren, bedrijven en consumenten geld te besparen
  3. het verkleint de milieu-impact van voedselproductie en
    -consumptie

Wat was het resultaat van het panel?

Het panel heeft een lijst van aanbevelingen verstrekt om het werk van de Commissie op het gebied van voedselverspilling te ondersteunen. De Commissie werkt o.a. aan een wetsvoorstel om EU-doelstellingen voor de vermindering van voedselverspilling vast te stellen. Het panel heeft ook richtsnoeren verstrekt om de EU-lidstaten te helpen deze doelstellingen te halen.

Er is een groot gebrek aan kennis over verspilling. Het is niet alleen de schuld van de consument. We moeten oplossingen vinden. We zijn immers allemaal consumenten.

RS, deelnemer aan het burgerpanel over voedselverspilling