Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών
Ομάδα Ευρωπαίων πολιτών για τους εικονικούς κόσμους

Νέα φάση στη συμμετοχή των πολιτών

Θέτοντας τα θεμέλια για την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης

Ακολουθούν ορισμένες πρόσφατες πρωτοβουλίες της Επιτροπής:

  • Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων: τρία μεγάλα έργα χρηματοδοτούμενα από την Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας «Ψηφιακή Ευρώπη» για το 2024 με σκοπό τη στήριξη των δεξιοτήτων στις τεχνολογίες του εικονικού κόσμου (σύσταση 2).
  • Παρακολούθηση των κινδύνων και των ευκαιριών: το εργαστήριο καινοτομίας του Ευρωπόλ δημιούργησε ένα παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των εξελίξεων στους εικονικούς κόσμους, με έμφαση στους κινδύνους και τις ευκαιρίες κατά την επιβολή του νόμου (σύσταση 8).
  • Προώθηση δεοντολογικών τεχνολογιών XR: το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο XR4Human αναπτύσσει κατευθυντήριες γραμμές, κώδικα δεοντολογίας και εκπαιδευτικά εργαλεία για την προώθηση δεοντολογικών, υπεύθυνων τεχνολογιών XR, υποστηρίζοντας έτσι τη μελλοντική πιστοποίηση σε επίπεδο ΕΕ (συστάσεις 3, 7, 22, 23).
  • Ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας: χρηματοδοτούνται 24 έργα για την προώθηση της έρευνας και των εφαρμογών XR που ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές αξίες. Το έργο OPENVERSE επικεντρώνεται στην πολιτική, τα πρότυπα και τη συμπεριληπτικότητα. Βρίσκεται επίσης στο στάδιο της προετοιμασίας μια ευρωπαϊκή σύμπραξη για τους εικονικούς κόσμους (συστάσεις 22, 23).
  • Διαμόρφωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης: Από κοινού με την πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Επιτροπή διοργανώνει παγκόσμια πολυμερή διάσκεψη υψηλού επιπέδου για το Web 4.0 και την εικονική παγκόσμια διακυβέρνηση με σκοπό τη διερεύνηση παγκόσμιων μοντέλων που να ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της ΕΕ (σύσταση 5).

23 συστάσεις για δίκαιους και ανθρωποκεντρικούς εικονικούς κόσμους στην ΕΕ

Ποιο όραμα, αρχές και δράσεις θα πρέπει να κατευθύνουν την ανάπτυξη επιθυμητών και δίκαιων εικονικών κόσμων;

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της ομάδας πολιτών;

Το αποτέλεσμα της ομάδας πολιτών είναι η κατάρτιση συνόλου κατευθυντήριων αρχών και δράσεων για την ανάπτυξη εικονικών κόσμων στην ΕΕ, με βάση τις εμπειρίες, τις αντιλήψεις και τις επιθυμίες των πολιτών για το μέλλον. Λαμβάνει τη μορφή συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες τροφοδοτούν την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας.

Χρονοδιάγραμμα

Οι συνεδριάσεις της ομάδας πολιτών για τους εικονικούς κόσμους πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2023.

  1. 24-26 Φεβρουαρίου 2023
    1η συνεδρίαση – Βρυξέλλες

    Κατά την πρώτη συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες διαμόρφωσαν ένα κοινό όραμα για το πώς θα πρέπει να είναι οι επιθυμητοί και δίκαιοι εικονικοί κόσμοι.

    Μπορείτε να δείτε την περίληψη της συνεδρίασης στην ενότητα «Έγγραφα» παρακάτω.

  2. 10-12 Μαρτίου 2023
    2η συνεδρίαση – διαδικτυακά

    Στη δεύτερη συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν, συζήτησαν και έδωσαν προτεραιότητα σε αξίες και αρχές που θα πρέπει να κατευθύνουν την ανάπτυξη των εικονικών κόσμων και άρχισαν να διερευνούν τομείς δράσης για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

    Η λεπτομερής ημερήσια διάταξη παρατίθεται κατωτέρω στην ενότητα «Έγγραφα».

  3. 21-23 Απριλίου 2023
    Καταληκτική συνεδρίαση — Βρυξέλλες

    Κατά την καταληκτική συνεδρίαση υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συμπεράσματα των συζητήσεων, μαζί με τις συστάσεις των ομάδων εργασίας. Ο τελικός κατάλογος των συστάσεων παρατίθεται στην ενότητα «Έγγραφα» παρακάτω.

Η υπογραφή της ευρωπαϊκής διακήρυξης σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές αντικατοπτρίζει τον κοινό μας στόχο για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό με προτεραιότητα τον άνθρωπο. Τα δικαιώματα που προβάλλονται στη διακήρυξή μας είναι εγγυημένα για κάθε πρόσωπο στην ΕΕ, στο διαδίκτυο όπως και εκτός διαδικτύου. Και οι ψηφιακές αρχές που κατοχυρώνονται στη διακήρυξη θα μας καθοδηγούν στο έργο μας για όλες τις νέες πρωτοβουλίες.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής