23 συστάσεις για δίκαιους και ανθρωποκεντρικούς εικονικούς κόσμους στην ΕΕ

Από τις 21 έως τις 23 Απριλίου η Επιτροπή φιλοξένησε στις Βρυξέλλες την καταληκτική συνεδρίαση της ομάδας Ευρωπαίων πολιτών για τους εικονικούς κόσμους, η οποία επέτρεψε στους πολίτες να διατυπώσουν συστάσεις σχετικά με τις αξίες και τις δράσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία ελκυστικών και δίκαιων ευρωπαϊκών εικονικών κόσμων. Οι συστάσεις αυτές θα στηρίξουν το έργο της Επιτροπής όσον αφορά τους εικονικούς κόσμους και το μέλλον του διαδικτύου.
Μετά από τρία σαββατοκύριακα διαβουλεύσεων, οι πολίτες διατύπωσαν 23 συστάσεις σχετικά με τις προσδοκώμενες αρχές και δράσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εικονικοί κόσμοι στην ΕΕ είναι δίκαιοι και ότι πρόκειται για κάτι που αφορά τους πολίτες. Οι συστάσεις αυτές διαρθρώνονται γύρω από οχτώ αξίες και αρχές: ελευθερία επιλογής, βιωσιμότητα, ανθρωποκεντρικότητα, υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια και προστασία, διαφάνεια και ένταξη.
Η Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος μια νέα πρωτοβουλία για τους εικονικούς κόσμους, η οποία θα σκιαγραφήσει το όραμα της Ευρώπης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ψηφιακά δικαιώματα και αρχές. Η επικείμενη πρωτοβουλία θα εστιάσει σε τρόπους για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, την προώθηση της καινοτομίας για τις επιχειρήσεις και την προετοιμασία του εδάφους για τη μετάβαση στο Web 4.0.
Εκτός από την ομάδα πολιτών, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του θέματος. Οι σχετικές συνεισφορές μπορούν να υποβληθούν έως τις 3 Μαΐου.
Ο πλήρης κατάλογος των συστάσεων παρατίθεται στην ενότητα «Έγγραφα» παρακάτω.
Ποιο όραμα, αρχές και δράσεις θα πρέπει να κατευθύνουν την ανάπτυξη επιθυμητών και δίκαιων εικονικών κόσμων;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι εικονικοί κόσμοι, οι οποίοι καλούνται και «μετασύμπαντα», μπορούν να αποτελέσουν μια αλλαγή συγκρίσιμη με την εμφάνιση του διαδικτύου και ότι θα μετασχηματίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εργαζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε στο μέλλον. Τα τελευταία δύο χρόνια —και ιδίως μετά την πανδημία COVID-19— πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς επενδύουν μαζικά σ’ αυτές τις λεγόμενες «διευρυμένες και επαυξημένες πραγματικότητες», επιταχύνοντας τις αλλαγές στους χώρους εργασίας και στις συνήθειές μας.
Παρά την αυξημένη προσοχή, ο μετασχηματισμός αυτός δεν θα συμβεί ξαφνικά. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να εξελιχθούν οι εικονικοί κόσμοι σε ένα υψηλής ποιότητας, ρεαλιστικό ψηφιακό περιβάλλον, και δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το τι θα μπορούσαν και θα πρέπει να γίνουν τα μετασύμπαντα.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί να αξιοποιήσουν το δυναμικό αυτού του μετασχηματισμού, να κατανοήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει, αλλά και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που θέτει, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συγκαλέσει ομάδα πολιτών που θα διατυπώσει συστάσεις για την ανάπτυξη εικονικών κόσμων.
Μάθετε περισσότερα στο ενημερωτικό υλικό που διατίθεται στην ενότητα «Έγγραφα» παρακάτω.
Τι μπορούμε να αναμένουμε από την ομάδα Ευρωπαίων πολιτών
Το αναμενόμενο αποτέλεσμα της ομάδας πολιτών είναι η κατάρτιση συνόλου κατευθυντήριων αρχών και δράσεων για την ανάπτυξη εικονικών κόσμων στην ΕΕ, με βάση τις εμπειρίες, τις αντιλήψεις και τις επιθυμίες των πολιτών για το μέλλον. Θα λάβει τη μορφή συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες θα τροφοδοτήσουν μια πρωτοβουλία επί του θέματος.
Χρονοδιάγραμμα
Οι συνεδριάσεις της ομάδας πολιτών για τους εικονικούς κόσμους θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2023.
- 24-26 Φεβρουαρίου 20231η συνεδρίαση — Βρυξέλλες
Κατά την πρώτη συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες διαμόρφωσαν ένα κοινό όραμα για το πώς θα πρέπει να είναι οι επιθυμητοί και δίκαιοι εικονικοί κόσμοι.
Μπορείτε να δείτε την περίληψη της συνεδρίασης στην ενότητα «Έγγραφα» παρακάτω.
Μαγνητοσκοπημένες συνεδριάσεις: 24 Φεβρουαρίου 2023 | 26 Φεβρουαρίου 2023
- 10-12 Μαρτίου 20232η συνεδρίαση — διαδικτυακά
Στη δεύτερη συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν, συζήτησαν και έδωσαν προτεραιότητα σε αξίες και αρχές που θα πρέπει να κατευθύνουν την ανάπτυξη των εικονικών κόσμων, και άρχισαν να διερευνούν τομείς δράσης για την υλοποίηση αυτού του οράματος.
Η λεπτομερής ημερήσια διάταξη παρατίθεται κατωτέρω στην ενότητα «Έγγραφα».
Μαγνητοσκοπημένες συνεδριάσεις: 10 Μαρτίου 2023 | 13 Μαρτίου 2023
- 21-23 Απριλίου 2023Καταληκτική συνεδρίαση — Βρυξέλλες
Κατά την καταληκτική συνεδρίαση υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συμπεράσματα των συζητήσεων, μαζί με τις συστάσεις των ομάδων εργασίας. Ο τελικός κατάλογος των συστάσεων παρατίθεται στην ενότητα «Έγγραφα» παρακάτω.
Μαγνητοσκοπημένες συνεδριάσεις:
Η υπογραφή της ευρωπαϊκής διακήρυξης σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές αντικατοπτρίζει τον κοινό μας στόχο για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό με προτεραιότητα τον άνθρωπο. Τα δικαιώματα που προβάλλονται στη διακήρυξή μας είναι εγγυημένα για κάθε πρόσωπο στην ΕΕ, στο διαδίκτυο όπως και εκτός διαδικτύου. Και οι ψηφιακές αρχές που κατοχυρώνονται στη διακήρυξη θα μας καθοδηγούν στο έργο μας για όλες τις νέες πρωτοβουλίες.
Citizens panel on virtual worlds - 3 group photo Citizens panel on virtual worlds - 3 ballot box Panel on virtual worlds 3 - plenary 1 Citizens panel on virtual worlds - 3 working group Citizens panel on virtual worlds - 3 flip chart Citizens panel on virtual worlds - 3 vote Citizens panel on virtual worlds - 3 participant Panel on virtual worlds 3 Viola Panel on virtual worlds 3 - plenary audience Virtual Worlds Panel session one vote Virtual Worlds Session 1 VR rescue Virtual Worlds Panel session one wall Virtual Worlds Panel session one stage Virtual Worlds Session 1 Debate Virtual Worlds Session 1 VR Virtual Worlds Panel session one debate Virtual Worlds session one 1 Virtual Worlds session one 3 Virtual Worlds session one 2 Virtual Worlds Group picture Friday