Gå direkt till innehållet
Medborgarnas deltagarplattform
Europeisk medborgarpanel om virtuella världar

Nytt sätt att engagera sig

En grund för konkreta åtgärder

Här är andra exempel på EU-initiativ:

  • Bygga upp digital kompetens: EU finansierar tre större projekt inom arbetsprogrammet för ett digitalt Europa 2024 som ska stödja kompetens inom teknik för virtuella världar (rekommendation 2).
  • Övervaka risker och möjligheter: Europols innovationslabb har startat ett observationsorgan som ska följa utvecklingen i virtuella världar, med fokus på risker och möjligheter inom brottsbekämpningen (rekommendation 8).
  • Främja etisk XR-teknik: Inom det EU-finansierade projektet XR4Human håller man på att ta fram en vägledning, en uppförandekod och utbildningsresurser för att främja etisk och ansvarsfull XR-teknik och stödja en framtida EU-certifiering (rekommendationerna 3, 7, 22 och 23).
  • Stärka vår tekniksuveränitet: EU finansierar 24 projekt om XR-forskning och XR-tillämpningar som är i linje med EU:s värden. Projektet Openverse är inriktat på policy, standarder och inkludering. Ett europeiskt partnerskap för virtuella världar håller också på att utvecklas (rekommendationerna 22 och 23).
  • Forma global styrning: EU-kommissionen och det polska EU-ordförandeskapet står tillsammans värdar för en global flerpartskonferens på hög nivå om styrningen av webb 4.0 och virtuella världar där man ska utforska globala modeller som är anpassade till EU:s värden (rekommendation 5).

23 rekommendationer för rättvisa virtuella världar i EU med människan i centrum

Vilka visioner, principer och åtgärder bör vägleda utvecklingen av önskvärda och rättvisa virtuella världar?

Vad blev panelens resultat?

Panelen har lagt fram rekommendationer med vägledande principer och åtgärder för utvecklingen av virtuella världar i EU, där man utgår från människors erfarenheter, tankar och önskningar för framtiden. EU-kommissionen kommer att använda rekommendationerna som underlag i sitt arbete med ett initiativ i frågan.

Tidslinje

Panelen om virtuella världar träffades tre gånger mellan februari och april 2023.

  1. 24–26 februari 2023
    Första mötet – Bryssel

    På det första mötet målade deltagarna upp en gemensam vision av hur en önskvärd och rättvis virtuell värld skulle kunna se ut.

    Du hittar en sammanfattning av mötet bland dokumenten nedan.

  2. 10–12 mars 2023
    Andra mötet – digitalt

    Det andra mötet ägnades åt att kartlägga, diskutera och prioritera vilka värden och principer som bör vägleda utvecklingen av virtuella världar och titta på vilka åtgärder som behövs för att förverkliga visionen.

    Du hittar dagordningen bland dokumenten nedan.

  3. 21–23 april 2023
    Tredje och avslutande mötet – Bryssel

    Vid det tredje och avslutande mötet skickade panelen in sina slutsatser och rekommendationer till EU-kommissionen. Du kan läsa alla rekommendationer i dokumenten nedan.

Undertecknandet av den europeiska förklaringen om digitala rättigheter och principer speglar vårt gemensamma mål om en digital omställning med människan i centrum. Alla i EU är garanterade de rättigheter som anges i vår förklaring, både på nätet och i den fysiska världen. Och de digitala principerna i förklaringen kommer att vägleda oss i vårt arbete med alla nya initiativ.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande