21 συστάσεις ώστε οι ευκαιρίες μάθησης στο εξωτερικό να γίνουν πραγματικότητα για όλους

Μετά από 3 σαββατοκύριακα διαβουλεύσεων, την περασμένη Κυριακή η ομάδα πολιτών υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλογο με 21 συστάσεις ώστε η μαθησιακή κινητικότητα στην Ευρώπη να γίνει πιο προσιτή και πιο γνωστή σε όλους τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές.
Οι συστάσεις κυμαίνονται από την ανάγκη ενίσχυσης της πληροφόρησης, της επικοινωνίας και της καθοδήγησης για όλα τα ακροατήρια έως την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών, την εξασφάλιση οικονομικής στήριξης και την επέκταση των προγραμμάτων μαθησιακής κινητικότητας για άτομα κάθε ηλικίας, κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου και επαγγελματικής ομάδας.
Το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της ομάδας θα στηρίξει το έργο της Επιτροπής όσον αφορά την εκπόνηση πρότασης πολιτικής αργότερα εντός του έτους για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της μαθησιακής κινητικότητας για όλους στον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης.
Τι είναι οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών;

Οι ομάδες πολιτών καθίστανται όλο και περισσότερο βασικό χαρακτηριστικό του δημοκρατικού βίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Φέρνουν σε επαφή τυχαία επιλεγμένους πολίτες και από τα 27 κράτη μέλη για να συζητήσουν —σε ευρωπαϊκό επίπεδο— επικείμενες βασικές προτάσεις που μας επηρεάζουν όλους.
Στο πλαίσιο των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες συνεργάζονται σε μικρές ομάδες (12 ατόμων περίπου η καθεμία) και όλοι/-ες μαζί (στις συνόδους ολομέλειας). Μια ομάδα διαμεσολάβησης παρέχει υποστήριξη.Με βάση τις συζητήσεις, οι πολίτες διατυπώνουν συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η τελευταία να τις λάβει υπόψη κατά τον καθορισμό πολιτικών και πρωτοβουλιών.
Από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2022 έως τα τέλη Απριλίου του 2023, τρεις ομάδες —με περίπου 150 συμμετέχοντες/-ουσες η καθεμία— θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν συγκεκριμένες συστάσεις για ορισμένες από τις βασικές πρωτοβουλίες του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2023. Οι πρώτες ομάδες πολιτών θα εξετάσουν τη σπατάλη τροφίμων, τους εικονικούς κόσμους και τη μαθησιακή κινητικότητα.
Ομάδες που έχουν ολοκληρώσει το έργο τους
Food waste
Ποιες δράσεις θα πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, οι πολίτες και άλλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων;
Virtual worlds
Ποιο όραμα, αρχές και δράσεις θα πρέπει να κατευθύνουν την ανάπτυξη επιθυμητών και δίκαιων εικονικών κόσμων;
Learning Mobility
Κύριο θέμα

Μετά από τρία σαββατοκύριακα διαβουλεύσεων, η ομάδα πολιτών διατύπωσε 23 συστάσεις σχετικά με μελλοντικές αρχές και δράσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εικονικοί κόσμοι στην ΕΕ είναι δίκαιοι και ότι πρόκειται για κάτι που αφορά τους πολίτες.
Οι συστάσεις αυτές διαρθρώνονται γύρω από οχτώ αξίες και αρχές: ελευθερία επιλογής, βιωσιμότητα, ανθρωποκεντρικότητα, υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια και προστασία, διαφάνεια και ένταξη.
Η Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος μια νέα πρωτοβουλία για τους εικονικούς κόσμους, η οποία θα σκιαγραφήσει το όραμα της Ευρώπης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ψηφιακά δικαιώματα και αρχές.
Πώς λειτουργεί μια ομάδα πολιτών;
- 1η συνεδρίασηΠαραγωγή ιδεών
Στόχος της πρώτης συνεδρίασης είναι να προκύψουν ιδέες και να ομαδοποιηθούν οι προσεγγίσεις που οι πολίτες θεωρούν τις πλέον ελπιδοφόρες για περαιτέρω συζήτηση στις επακόλουθες συνεδριάσεις.
- 2η συνεδρίασηΕπανεξέταση και βελτίωση
Στόχος της συνεδρίασης αυτής είναι η αξιοποίηση των προσεγγίσεων που συμφωνήθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση και μια αρχική κατάρτιση συστάσεων των πολιτών. Μετά από μια επαναληπτική διαδικασία «αξιολόγησης από ομοτίμους», οι πολίτες, στο πλαίσιο ομάδων εργασίας, επανεξετάζουν και αξιοποιούν το έργο τους, ενισχύοντας τις ιδέες. Αυτές αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση των τελικών συστάσεων της ομάδας κατά τη διάρκεια της καταληκτικής συνεδρίασης.
- Καταληκτική συνεδρίασηΣυμπέρασμα
Στην καταληκτική συνεδρίαση υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συμπεράσματα των συζητήσεων, μαζί με τις συστάσεις της ομάδας, ως μέρος της δέσμης που συνοδεύει τις σχετικές προτάσεις.
Η επιλογή των συμμετεχόντων και των συμμετεχουσών των ομάδων πολιτών νέας γενιάς γίνεται τυχαία. Η επικοινωνία με τους δυνητικούς συμμετέχοντες γίνεται τηλεφωνικά. Οι υπεύθυνοι προσέλκυσης συμμετεχόντων χρησιμοποιούν εργαλεία που δημιουργούν έγκυρους αριθμούς τηλεφώνου (σταθερού και κινητού) τυχαία. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να δημιουργηθεί μια ποικιλόμορφη και αντιπροσωπευτική ομάδα. Για να διασφαλιστεί ότι οι ομάδες αντικατοπτρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινωνικοδημογραφική σύνθεση της ΕΕ, η διαδικασία διασφαλίζει ότι η προσέλκυση συμμετεχόντων και συμμετεχουσών είναι αντιπροσωπευτική.
Για τους στόχους όσον αφορά τον αριθμό συμμετεχόντων και συμμετεχουσών που θα προσκληθούν, συνδυάζονται δεδομένα από:
- το Ευρωβαρόμετρο, την ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή γνώμη, και
- την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Η ύπαρξη συστήματος ποσοστώσεων, εξασφαλίζει ότι η ομάδα έχει ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων και ορίζει ότι νέοι και νέες ηλικίας 16-25 ετών αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της ομάδας. Άλλα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά που λαμβάνουμε υπόψη αφορούν τα ακόλουθα:
- επίπεδο εκπαίδευσης
- γεωγραφική θέση
- επάγγελμα.
Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες από κάθε κράτος μέλος προσκαλούνται κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό του εν λόγω κράτους μέλους, ενώ διασφαλίζεται παράλληλα αναλογική εκπροσώπηση μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Για τις μικρότερες χώρες με λιγότερους/-ες συμμετέχοντες/-ουσες, η κάλυψη των κατηγοριών γίνεται σε όλες τις ομάδες πολιτών, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται οι μικρότερες χώρες.
Για κάθε νέα ομάδα πολιτών πραγματοποιείται πλήρως ανανεωμένη διαδικασία επιλογής.
Είναι απαραίτητη η προσέλκυση αντιπροσωπευτικών και ποικιλόμορφων ομάδων, ώστε να διευκολύνονται οι ζωηρές συζητήσεις και να διασφαλίζεται ότι οι συζητήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν ευρύ φάσμα οπτικών και απόψεων.
Φωτογραφικό αρχείο
Citizens' Panel on learning mobility - final group picture Learning mobility session 3 plenary presentation Learning mobility session 3 participant asking Learning mobility session 3 plenary voting Learning mobility session 3 plenary group Learning mobility session 3 plenary participant Citizens' Panel on learning mobility - Session 3 Moderation Citizens' Panel on learning mobility - Session 3 opening Citizens' Panel on learning mobility - Session 3 participant Learning mobility session 3 plenary group Citizens panel on virtual worlds - 3 group photo Citizens panel on virtual worlds - 3 working group Citizens panel on virtual worlds - 3 participant Panel on virtual worlds 3 - plenary 1 Citizens panel on virtual worlds - 3 ballot box Citizens panel on virtual worlds - 3 flip chart Citizens panel on virtual worlds - 3 vote Panel on virtual worlds 3 - plenary audience Panel on virtual worlds 3 Viola Learning mobility session 1 Question