Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
European citizens’ panels
Ομάδες Ευρωπαίων πολιτών

Νέα φάση στη συμμετοχή των πολιτών

21 συστάσεις ώστε οι ευκαιρίες μάθησης στο εξωτερικό να γίνουν πραγματικότητα για όλους

 

Τι είναι οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών;

Ομάδες που έχουν ολοκληρώσει το έργο τους

Food waste

Ποιες δράσεις θα πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, οι πολίτες και άλλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων;

Virtual worlds

Ποιο όραμα, αρχές και δράσεις θα πρέπει να κατευθύνουν την ανάπτυξη επιθυμητών και δίκαιων εικονικών κόσμων;

Learning Mobility

How can we make opportunities for learning mobility a reality for everyone?

Κύριο θέμα

Πώς λειτουργεί μια ομάδα πολιτών;

  1. 1η συνεδρίαση
    Παραγωγή ιδεών

    Στόχος της πρώτης συνεδρίασης είναι να προκύψουν ιδέες και να ομαδοποιηθούν οι προσεγγίσεις που οι πολίτες θεωρούν τις πλέον ελπιδοφόρες για περαιτέρω συζήτηση στις επακόλουθες συνεδριάσεις.

  2. 2η συνεδρίαση
    Επανεξέταση και βελτίωση

    Στόχος της συνεδρίασης αυτής είναι η αξιοποίηση των προσεγγίσεων που συμφωνήθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση και μια αρχική κατάρτιση συστάσεων των πολιτών. Μετά από μια επαναληπτική διαδικασία «αξιολόγησης από ομοτίμους», οι πολίτες, στο πλαίσιο ομάδων εργασίας, επανεξετάζουν και αξιοποιούν το έργο τους, ενισχύοντας τις ιδέες. Αυτές αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση των τελικών συστάσεων της ομάδας κατά τη διάρκεια της καταληκτικής συνεδρίασης.

  3. Καταληκτική συνεδρίαση
    Συμπέρασμα

    Στην καταληκτική συνεδρίαση υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συμπεράσματα των συζητήσεων, μαζί με τις συστάσεις της ομάδας, ως μέρος της δέσμης που συνοδεύει τις σχετικές προτάσεις.

Πώς επιλέγονται οι πολίτες;

Περίπου 150 πολίτες, τυχαία επιλεγμένοι από τα 27 κράτη μέλη

Εκπροσώπηση της πολυμορφίας της ΕΕ — γεωγραφία (αστική/αγροτική), φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο

Το 1/3 των συμμετεχόντων και των συμμετεχουσών είναι νεαρής ηλικίας (16-25 ετών)

Η επιλογή των συμμετεχόντων και των συμμετεχουσών των ομάδων πολιτών νέας γενιάς γίνεται τυχαία. Η επικοινωνία με τους δυνητικούς συμμετέχοντες γίνεται τηλεφωνικά. Οι υπεύθυνοι προσέλκυσης συμμετεχόντων χρησιμοποιούν εργαλεία που δημιουργούν έγκυρους αριθμούς τηλεφώνου (σταθερού και κινητού) τυχαία. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να δημιουργηθεί μια ποικιλόμορφη και αντιπροσωπευτική ομάδα. Για να διασφαλιστεί ότι οι ομάδες αντικατοπτρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινωνικοδημογραφική σύνθεση της ΕΕ, η διαδικασία διασφαλίζει ότι η προσέλκυση συμμετεχόντων και συμμετεχουσών είναι αντιπροσωπευτική.

Για τους στόχους όσον αφορά τον αριθμό συμμετεχόντων και συμμετεχουσών που θα προσκληθούν, συνδυάζονται δεδομένα από:

  • το Ευρωβαρόμετρο, την ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή γνώμη, και
  • την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Η ύπαρξη συστήματος ποσοστώσεων, εξασφαλίζει ότι η ομάδα έχει ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων και ορίζει ότι νέοι και νέες ηλικίας 16-25 ετών αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της ομάδας. Άλλα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά που λαμβάνουμε υπόψη αφορούν τα ακόλουθα:

  • επίπεδο εκπαίδευσης
  • γεωγραφική θέση
  • επάγγελμα.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες από κάθε κράτος μέλος προσκαλούνται κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό του εν λόγω κράτους μέλους, ενώ διασφαλίζεται παράλληλα αναλογική εκπροσώπηση μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Για τις μικρότερες χώρες με λιγότερους/-ες συμμετέχοντες/-ουσες, η κάλυψη των κατηγοριών γίνεται σε όλες τις ομάδες πολιτών, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται οι μικρότερες χώρες.

Για κάθε νέα ομάδα πολιτών πραγματοποιείται πλήρως ανανεωμένη διαδικασία επιλογής.

Είναι απαραίτητη η προσέλκυση αντιπροσωπευτικών και ποικιλόμορφων ομάδων, ώστε να διευκολύνονται οι ζωηρές συζητήσεις και να διασφαλίζεται ότι οι συζητήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν ευρύ φάσμα οπτικών και απόψεων.