Direct la conținutul principal
Platforma de implicare civică
Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni privind lumile virtuale

O nouă fază de implicare civică

Baze pentru acțiuni concrete

Iată câteva inițiative recente ale Comisiei:

  • Consolidarea competențelor digitale – Trei proiecte majore finanțate de Comisie în cadrul programului de lucru Europa digitală 2024 pentru sprijinirea competențelor în domeniul tehnologiilor pentru lumea virtuală (recomandarea 2).
  • Monitorizarea riscurilor și a oportunităților – Laboratorul de inovare al Europol a lansat un observator care urmărește evoluțiile lumilor virtuale, punând accentul pe riscurile și oportunitățile pentru asigurarea respectării legii (recomandarea 8).
  • Promovarea tehnologiilor de tip XR etice – Proiectul XR4Human, finanțat de UE, elaborează orientări, un cod de conduită și instrumente educaționale pentru promovarea tehnologiilor de tip XR etice și responsabile, sprijinind astfel viitoarea certificare la nivelul UE (recomandările 3, 7, 22, 23).
  • Îmbunătățirea suveranității tehnologice – Se finanțează 24 de proiecte pentru a promova cercetarea și aplicațiile de tip XR aliniate la valorile europene. Proiectul OPENVERSE se axează pe politici, standarde și incluziune. Este în curs de pregătire și un parteneriat european pentru lumi virtuale (recomandările 22, 23).
  • Modelarea guvernanței globale – Împreună cu președinția poloneză a Consiliului UE, Comisia găzduiește o Conferință globală multipartită la nivel înalt privind guvernanța Web 4.0 și a lumilor virtuale, pentru a explora modele globale aliniate la valorile UE (recomandarea 5).

23 recomandări pentru lumi virtuale echitabile și centrate pe oameni în UE

Ce viziune, principii și acțiuni ar trebui să ghideze dezvoltarea unor lumi virtuale dezirabile și echitabile?

Care a fost rezultatul muncii Grupului de dezbatere?

Rezultatul muncii grupului de dezbatere este un set de principii directoare și acțiuni privind dezvoltarea lumilor virtuale în UE, plecând de la experiențele, percepțiile și aspirațiile cetățenilor. Acesta ia forma unor recomandări adresate Comisiei Europene care vor fi integrate într-o inițiativă pe această temă.

Calendar

Sesiunile grupului de dezbatere privind lumile virtuale au avut loc în perioada februarie-aprilie 2023.

  1. 24-26 februarie 2023
    Prima sesiune (Bruxelles)

    În cadrul primei sesiuni, participanții au creat o viziune comună asupra a ceea ce ar trebui să fie o lume virtuală dezirabilă și echitabilă.

    Puteți consulta rezumatul reuniunii în secțiunea „Documente” de mai jos.

  2. 10-12 martie 2023
    A doua sesiune (online)

    În cadrul celei de-a doua sesiuni, participanții au discutat și au identificat valorile și principiile care ar trebui să ghideze dezvoltarea unor lumi virtuale și au început să exploreze domenii de acțiune pentru a transforma această viziune în realitate.

    Ordinea de zi detaliată poate fi găsită în secțiunea „Documente” de mai jos.

  3. 21-23 aprilie 2023
    Sesiunea de închidere (Bruxelles)

    În cadrul sesiunii de închidere, i s-au prezentat Comisiei Europene concluziile dezbaterilor, împreună cu recomandările Grupului de dezbatere. Toate recomandările sunt disponibile în secțiunea „Documente” de mai jos.

Semnarea Declarației europene privind drepturile și principiile digitale reflectă obiectivul nostru comun de transformare digitală care pune oamenii pe primul plan. Drepturile prezentate în declarația noastră sunt garantate pentru toți cetățenii din UE și în mediul online, la fel cum sunt în mediul offline. Principiile digitale consacrate în declarație vor constitui un ghid pentru activitatea noastră în privința tuturor noilor inițiative.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene