Πώς μπορούμε να αναστρέψουμε τη μείωση των άγριων εντόμων-επικονιαστών;
Η μείωση των εντόμων-επικονιαστών απειλεί τη διαθεσιμότητα τροφίμων, τη μελλοντική μας ευημερία και τη φύση. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιφέρειες και πόλεις έχουν υλοποιήσει αρκετές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα.
Πώς μπορούμε να επιλύσουμε τις δυσκολίες εφαρμογής και να προχωρήσουμε σε απτές δράσεις;
Δεν πρόκειται για ερώτημα με εύκολη απάντηση, αλλά σίγουρα για ένα φιλόδοξο ζήτημα προς συζήτηση. Αυτή είναι η αποστολή που ανατέθηκε σε 100 τυχαία επιλεγμένους Ευρωπαίους και Ευρωπαίες ηλικίας 18 έως 29 ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη Συνέλευση από τον Σεπτέμβριο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2026, προκειμένου να διατυπώσουν λύσεις και συστάσεις πολιτικής.
Όμως, καθώς το πρόβλημα αυτό αφορά όλους, θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση σε όλους τους πολίτες.
Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και γιατί έχει σημασία.

Γιατί είναι σημαντικοί οι επικονιαστές;
Οι άγριοι επικονιαστές περιλαμβάνουν μοναχικές μέλισσες, αγριομέλισσες, συρφίδες, πεταλούδες, σκώρους —αλλά και άλλες μύγες, σφήκες, ακόμη και σκαθάρια! Αυτά τα αφανή ζώα είναι πολύ πιο σημαντικά για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τη φύση απ’ όσο υποδηλώνει το μικρό τους μέγεθος. Περίπου 4 στις 5 καλλιέργειες και άγρια ανθοφόρα φυτά βασίζονται στους επικονιαστές για τη μεταφορά γύρης και την αναπαραγωγή.
Πέραν αυτών των ρόλων, τα έντομα αυτά είναι, επίσης, σημαντικά για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών και την υγεία του εδάφους, καθώς και απαραίτητο μέρος της τροφικής αλυσίδας.
Όταν αυτά τα ζώα μειώνονται —λόγω αλλαγών στη χρήση γης, της εντατικής γεωργικής διαχείρισης και της χρήσης φυτοφαρμάκων, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, των χωροκατακτητικών ξένων ειδών και της κλιματικής αλλαγής— οι επιπτώσεις διαχέονται σε ολόκληρα οικοσυστήματα, υπονομεύοντας τη βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων, την οικονομία και, τελικά, την ανθρώπινη ευημερία. Συνεπώς, η προστασία των εντόμων-επικονιαστών σημαίνει αντιμετώπιση ενός πολύπλοκου πλέγματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Τι διακυβεύεται για τους πολίτες;
Καθώς η ζωή μας είναι στενά συνδεδεμένη με την τύχη των επικονιαστών, οι αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει οφείλουν να αποτελούν αντικείμενο ευρείας δημόσιας συζήτησης.
Η επισιτιστική ασφάλεια είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας, ωστόσο το είδος της τροφής που παράγουμε και ο τρόπος με τον οποίο την παράγουμε έχει σημαντικές πολιτιστικές και οικονομικές συνέπειες. Η προστασία αυτών των εντόμων θα επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους χώρους πρασίνου —από τους ιδιωτικούς μας κήπους, έως τα δημόσια πάρκα και τους προστατευόμενους φυσικούς χώρους. Όπως και πολλές άλλες πτυχές της περιβαλλοντικής κρίσης, η μείωση των εντόμων-επικονιαστών μάς καλεί να αναλογιστούμε μεγαλύτερα ερωτήματα για τη σχέση των κοινωνιών μας με τον φυσικό κόσμο.
Οι νέοι άνθρωποι έχουν ασφαλώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση, καθώς θα ζήσουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με τις συνέπειες της κρίσης και των αποφάσεων που λαμβάνουμε σήμερα —ή εκείνων που δεν λαμβάνουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Συνέλευση απευθύνεται σε νέους και νέες. Όμως, καθώς αυτή η συζήτηση αφορά όλους μας, η πλατφόρμα αυτή θα αποτελέσει έναν χώρο ευρύτερης ανταλλαγής απόψεων με κάθε ενδιαφερόμενο.

Χρονοδιάγραμμα
- Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2025Διαδικτυακή συζήτηση
Διεύρυνση των όρων της συζήτησης με τη συγκέντρωση εμπειριών και ανησυχιών των πολιτών
- 26 – 28 Σεπτεμβρίου 2025Πρώτη συνεδρία – στις Βρυξέλλες
Διερεύνηση του θέματος και καθορισμός της κατεύθυνσης
- Οκτώβριος – Νοέμβριος 2025Διαδικτυακή συζήτηση
Αναζήτηση ιδεών και συλλογή παραδειγμάτων
- 5 – 7 Δεκεμβρίου 2025Δεύτερη συνεδρία – στις Βρυξέλλες
Συζήτηση επιλογών και προβληματισμός σχετικά με τις προκλήσεις, έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης των συστάσεων
- Ιανουάριος – Μάρτιος 2026Διαδικτυακή συζήτηση
Εξέταση των αρχικών προτάσεων της Συνέλευσης
- 6 – 8 Μαρτίου 2026Τρίτη συνεδρία – στις Βρυξέλλες
Ολοκλήρωση των συστάσεων
Όλοι καλούνται να συμμετάσχουν στη συζήτηση!
Κατά τους προσεχείς μήνες, η πλατφόρμα αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, δημιουργώντας έναν πραγματικά διαδραστικό χώρο συζήτησης.
Όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να καταθέτουν σκέψεις και σχόλια πάνω στις ιδέες που διαμορφώνονται. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε υπόψη το ευρύτερο δυνατό φάσμα ανησυχιών, αναγκών και προοπτικών.
Η συζήτηση στην πλατφόρμα θα συνδέεται άμεσα με τις διαβουλεύσεις της Συνέλευσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δύο διαδικασίες αλληλοτροφοδοτούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θα μπορείτε να συμμετάσχετε εδώ —στην πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών— οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Τι να αναμένετε από τη Συνέλευση;
Τα νεαρά μέλη της Συνέλευσης θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους μαθαίνοντας για τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διατήρηση των επικονιαστών.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους θα αφιερωθεί στη συζήτηση διαφορετικών οπτικών, την αναζήτηση λύσεων και τη διερεύνηση νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Για την καλύτερη κατανόηση του πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου, τα μέλη της Συνέλευσης θα έρθουν, επίσης, σε επαφή με πολιτικούς, ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Στο τέλος, θα αναπτύξουν συστάσεις για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους φορείς λήψης αποφάσεων, καθώς και για τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη.
Η Συνέλευση αποτελεί, επίσης, ευκαιρία προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο της νεολαίας στη διακυβέρνηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων σε επίπεδο ΕΕ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μάθετε περισσότερα
Διαβάστε περισσότερα για τους επικονιαστές, τη σημασία τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για τους επικονιαστές και σε άλλες πηγές πληροφόρησης.
Μάθετε για το έργο που έχει ήδη επιτελέσει η ΕΕ.
Ανακαλύψτε πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς τα έντομα-επικονιαστές: Πάρκο επικονιαστών.