Hur kan vi rädda våra pollinerande insekter?
Minskningen av pollinerande insekter hotar tillgången på mat, vårt framtida välstånd och naturen. EU-institutionerna och många länder, regioner och städer i EU driver flera initiativ för att ta itu med problemet, men det finns mycket kvar att göra.
Hur ser vi till att initiativen verkligen genomförs, och hur går vi vidare med konkreta åtgärder?
Det är inte lätt att svara på och måste diskuteras noga. Därför har vi slumpmässigt valt ut 100 unga EU-invånare mellan 18 och 29 år, som mellan september 2025 och mars 2026 ska diskutera frågan, föreslå lösningar och formulera politiska rekommendationer.
Men eftersom alla påverkas vill vi att alla ska få komma till tals.
Läs vidare för att ta reda på hur du kan delta i debatten och varför det är viktigt.

Varför behövs pollinatörer?
Det finns flera vilda pollinerande insekter: bin, humlor, getingar, dag- och nattfjärilar, blomflugor, andra flugor och skalbaggar. De här till synes oansenliga djuren är oerhört viktiga för samhället och naturen. Omkring fyra av fem grödor och vilda blomväxter är beroende av pollinatörer för att sprida sina pollen och förökas.
Insekterna hjälper också till att hålla borta skadedjur, förbättrar markhälsan och är nödvändiga för matproduktionen.
Om de försvinner – på grund av förändrad markanvändning, intensivt jordbruk, användning av bekämpningsmedel, miljöföroreningar, invasiva främmande arter och klimatförändringar – påverkas hela ekosystem och därmed den biologiska mångfalden, livsmedelsförsörjningen, ekonomin och i slutändan vårt välbefinnande. För att skydda pollinatörerna måste vi därför ta itu med flera komplexa och sammanhängande utmaningar för samhället och miljön.

Vad står på spel?
Våra liv är i högsta grad beroende av pollinatörerna, och därför bör det hållas en bred debatt om hur vi ska skydda dem.
Vi måste förstås producera tillräckligt med bra mat, men vilka grödor vi odlar och hur kan få viktiga kulturella och ekonomiska konsekvenser. Vi behöver också tänka på hur vi ska sköta grönområdena för att hjälpa pollinatörerna – från villaträdgårdar och stadsparker till naturreservat. Liksom många andra aspekter av miljökrisen gör minskningen av pollinerande insekter att vi behöver fundera över samspelet mellan samhället och naturen i stort.
Unga människor berörs särskilt eftersom det är de som får leva med konsekvenserna av krisen och de beslut vi fattar i dag – eller de vi inte fattar. Därför sammankallar vi ett ungdomsråd. Men eftersom diskussionen är relevant för oss alla vill vi på den här plattformen bjuda in till en bredare debatt där alla får komma till tals.

Tidslinje
- Juni–september 2025Webbdebatt
Bred debatt där alla i EU kan bidra med synpunkter, erfarenheter och farhågor
- 26–28 september 2025Ungdomsrådets första möte – i Bryssel
Utforska ämnet och staka ut kursen
- Oktober–november 2025Webbdebatt
Bolla idéer och samla exempel
- 5–7 december 2025Ungdomsrådets andra möte – i Bryssel
Diskutera alternativ, fundera över utmaningar och börja arbetet med rekommendationerna
- Januari–februari 2026Webbdebatt
Reflektera över de preliminära förslagen
- 6–8 mars 2026Ungdomsrådets tredje möte – i Bryssel
Skriva klart rekommendationerna
Alla är välkomna att delta i diskussionen!
Under de kommande månaderna vill vi skapa ett verkligt interaktivt diskussionsforum på den här plattformen och låta alla i EU bidra med sina synpunkter och erfarenheter.
Alla är välkomna att delta i diskussionerna och komma med synpunkter på de idéer som föreslås. Det hjälper oss att ta hänsyn till så många perspektiv, farhågor och behov som möjligt.
Diskussionerna på plattformen kommer att kopplas till ungdomsrådets diskussioner så att de kan korsbefrukta varandra.
Du kommer att kunna bidra här på medborgarplattformen, så håll koll på den här sidan!

Vad ska ungdomsrådet göra?
Deltagarna får först lära sig mer om svårigheterna med att skydda de vilda pollinatörerna.
Den mesta av tiden kommer de dock att diskutera olika perspektiv, bolla idéer för att hitta lösningar och diskutera nya sätt att hantera problemen.
För att bättre förstå det politiska och sociala sammanhanget ska deltagarna också diskutera med politiker, berörda parter och aktörer i civilsamhället.
Mot slutet ska de ta fram rekommendationer för EU-institutionerna och andra beslutsfattare och för berörda parter.
Ungdomsrådet är också ett tillfälle att tillsammans med EU-institutionerna reflektera över de ungas roll i hur EU hanterar miljöfrågorna och presentera en långsiktig vision.

Läs mer
Läs mer om pollinatörerna, deras betydelse och hur de hotas i Pollinator Brief och annat informationsmaterial.
Besök Pollinerarparken och se hur vår värld skulle se ut utan pollinerande insekter.