Ny medborgarpanel har börjat diskutera EU-budgeten
150 personer från hela EU träffades i Bryssel i helgen för att börja diskutera EU:s nästa långtidsbudget. Det här första mötet gick främst ut på att förstå hur EU-budgeten fungerar och diskutera vad pengarna i första hand bör användas till.
Deltagarna undersökte viktiga utmaningar och möjligheter för att avgöra hur EU-finansieringen bäst kan förbättra människors liv och vardag. De lade fram några första förslag som de ska fortsätta att diskutera på kommande möten.
Panelen avslutas i maj med att deltagarna lägger fram en rad rekommendationer för EU-kommissionen som underlag till budgetarbetet.

Forma framtiden med oss: Debatt om rättvisa mellan generationerna
Tänk dig ett EU där olika generationer arbetar tillsammans för ett blomstrande samhälle. Hur vill du att det ska se ut? Hur kan vi förverkliga det?
EU-kommissionen vill ha din hjälp med att skapa en banbrytande strategi för rättvisa mellan generationerna!
Hur tycker du att den bör utformas? Vad är viktigt och vad saknas i nuläget? Dela dina synpunkter på den här plattformen.

Ny debatt – tyck till om EU:s budget
Vi vill ha din hjälp med att ta fram EU:s nästa budget. Har du några idéer om hur budgeten skulle kunna göra en direkt skillnad i ditt liv?
Under 2025 ska kommissionen föreslå en ny långtidsbudget för åren 2028–2034, som sedan måste godkännas av Europaparlamentet och EU-länderna.

- Politiska dialoger med unga
Trött på att ingen lyssnar? Det håller på att förändras. Vi har på senare tid träffat unga från hela EU och andra länder för att höra deras synpunkter i viktiga frågor.
Nu är det din tur!
- Rättvisa mellan generationerna
Tänk dig ett EU där olika generationer arbetar tillsammans för ett blomstrande samhälle. Hur vill du att det ska se ut? Hur kan vi förverkliga det?
Framför dina åsikter och diskutera med andra i EU.
- En ny EU-budget
Vi vill ha din hjälp med att ta fram EU:s nästa budget. Har du några idéer om hur budgeten skulle kunna göra en direkt skillnad i ditt liv?
Dela dina synpunkter om EU:s nästa långtidsbudget och diskutera med andra i EU.
Vad är medborgarnas deltagarplattform?
Medborgarplattformen är ditt forum för att diskutera viktiga EU-frågor.
Dina synpunkter är viktiga för våra beslut. Allas röster är viktiga och vi vill gärna veta vad du tycker.
Tack vare maskinöversättningen i realtid kan du delta på vilket du vill av de 24 officiella EU-språken och diskutera med andra i EU. Låt oss forma EU tillsammans!
Olika faser för allmänhetens engagemang
- DeltagandeBidrag på nätet
Publicera egna bidrag och kommentera och rösta på andras bidrag på plattformen.
- DiskussionEuropeiska medborgarpaneler
Bidragen från plattformen diskuteras vidare i medborgarpanelerna och bidrar till EU:s beslutsprocess.
- UppföljningUppföljning av allmänhetens rekommendationer
Bidragen följs upp genom diskussioner utifrån regelbundna rapporter.
- ÅterkopplingTydlig information om resultaten
Allmänheten informeras om de politiska åtgärderna.
Du kan delta genom att skriva egna bidrag eller kommentera eller stödja andras bidrag. Du kan skriva på vilket du vill av de 24 officiella EU-språken. Först måste du logga in med EU Login. Om du inte redan har ett konto kan du skapa ett här.
När du har loggat in kan du skapa ett bidrag genom att klicka på knappen ”Nytt bidrag +”. Skriv bidragets titel och formulera innehållet på mellan 150 och 1 500 tecken.
Du kan också kommentera ett bidrag eller stödja det, ungefär som när du gillar ett inlägg i andra sociala medier.
Dina bidrag publiceras med en gång och du måste därför följa reglerna för att delta.
Vi är måna om din integritet. Läs om hur vi skyddar dina personuppgifter
Här får du svar på frågor om bland annat medborgarplattformens funktioner, tekniska specifikationer, innehåll och ämnen.
Europeiska medborgarpaneler
Ett viktigt mål för EU-kommissionen är att fler invånare ska delta i EU:s demokratiska processer och politik. Därför anordnar kommissionen regelbundet europeiska medborgarpaneler.
Panelerna består av 150 slumpmässigt utvalda personer från de 27 EU-länderna som ska spegla EU:s mångfald och särskilt företräda de unga. Tillsammans utfärdar de rekommendationer om viktiga EU-frågor som påverkar oss alla.
Här kan du följa arbetet i pågående och framtida paneler.
