Punerea bazelor pentru acțiuni concrete
Joi, 1 februarie 2024, membrii Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind lumile virtuale s-au reunit pentru un eveniment online de feedback. Reprezentanții Comisiei au explicat impactul actual al recomandărilor grupului - punerea bazelor unor acțiuni concrete și generarea interesului internațional. În special câteva recomandări ale grupului au fost reflectate în comunicarea din iulie 2023 intitulată „O inițiativă a UE privind Web 4.0 și lumile virtuale: în avangarda următoarei tranziții tehnologice”.
Toate recomandările sunt disponibile în secțiunea „Documente” de mai jos.
23 recomandări pentru lumi virtuale echitabile și centrate pe oameni în UE
În perioada 21-23 aprilie, la inițiativa Comisiei, s-a reunit la Bruxelles un grup de dezbatere al cetățenilor europeni privind lumile virtuale, care le-a permis cetățenilor să facă recomandări cu privire la valorile și acțiunile necesare pentru a crea lumi virtuale europene atractive și echitabile. Aceste recomandări vor sprijini activitatea Comisiei privind lumile virtuale și viitorul internetului.
După trei weekenduri de deliberări, cetățenii au formulat 23 de recomandări privind așteptările lor în materie de principii și acțiuni menite să garanteze că lumile virtuale din UE sunt echitabile și relevante pentru cetățeni. Aceste recomandări sunt structurate în jurul a opt valori și principii: libertatea de alegere, durabilitatea, centrarea pe factorul uman, sănătatea, educația, siguranța și securitatea, transparența și incluziunea.
Toate recomandările sunt disponibile în secțiunea „Documente” de mai jos.
Ce viziune, principii și acțiuni ar trebui să ghideze dezvoltarea unor lumi virtuale dezirabile și echitabile?
Mulți consideră că luminile virtuale, denumite și metavers, ar aduce o schimbare comparabilă cu apariția internetului și că vor transforma modul în care lucrăm și interacționăm. În ultimii doi ani, mai ales după pandemia de COVID-19, mulți actori publici și privați investesc masiv în aceste așa-numite „realități virtuale și augmentate”, accelerând schimbările în materie de locuri de muncă și mod de viață.
Cu toate acestea, o astfel de transformare nu va avea loc brusc. Este nevoie de mulți ani pentru ca lumile virtuale să se poată transforma într-un mediu digital de înaltă calitate și realist și nu există deocamdată o imagine clară despre viitorul metaversului.
UE și statele sale membre s-au angajat să valorifice potențialul acestei transformări, să înțeleagă oportunitățile pe care le oferă, dar și riscurile și provocările pe care le prezintă, protejând în același timp drepturile cetățenilor europeni. Prin urmare, Comisia Europeană a decis să convoace un grup de dezbatere al cetățenilor pentru a formula recomandări privind dezvoltarea lumilor virtuale.
Pentru detalii, accesați secțiunea „Documente” de mai jos.
Care a fost rezultatul muncii Grupului de dezbatere?
Rezultatul muncii grupului de dezbatere este un set de principii directoare și acțiuni privind dezvoltarea lumilor virtuale în UE, plecând de la experiențele, percepțiile și aspirațiile cetățenilor. Acesta ia forma unor recomandări adresate Comisiei Europene care vor fi integrate într-o inițiativă pe această temă.
Calendar
Sesiunile grupului de dezbatere privind lumile virtuale au avut loc în perioada februarie-aprilie 2023.
- 24-26 februarie 2023Prima sesiune (Bruxelles)
În cadrul primei sesiuni, participanții au creat o viziune comună asupra a ceea ce ar trebui să fie o lume virtuală dezirabilă și echitabilă.
Puteți consulta rezumatul reuniunii în secțiunea „Documente” de mai jos.
- 10-12 martie 2023A doua sesiune (online)
În cadrul celei de-a doua sesiuni, participanții au discutat și au identificat valorile și principiile care ar trebui să ghideze dezvoltarea unor lumi virtuale și au început să exploreze domenii de acțiune pentru a transforma această viziune în realitate.
Ordinea de zi detaliată poate fi găsită în secțiunea „Documente” de mai jos.
- 21-23 aprilie 2023Sesiunea de închidere (Bruxelles)
În cadrul sesiunii de închidere, i s-au prezentat Comisiei Europene concluziile dezbaterilor, împreună cu recomandările Grupului de dezbatere. Toate recomandările sunt disponibile în secțiunea „Documente” de mai jos.