Cum arată Europa echitabilă pentru toate generațiile actuale și viitoare pe care ne-o dorim?

În săptămânile următoare, 150 de cetățeni selectați aleatoriu din toate cele 27 de state membre se vor angaja într-un dialog despre cum ar trebui să arate o Uniune Europeană echitabilă între generații și despre acțiunile care pot fi luate pentru a crea un viitor în care toate generațiile să poată prospera.
Într-o perioadă de schimbare și de tranziție, Uniunea Europeană caută să construiască un viitor sustenabil și incluziv plecând de la istoria sa comună. Pentru aceasta, trebuie să ne asigurăm că deciziile pe care le luăm în prezent nu vor avea efecte nefaste asupra generațiilor viitoare și că există o mai mare solidaritate și comunicare între persoane de vârste diferite.
În acest context, participanții sunt invitați să analizeze următoarele aspecte:
- Cum putem elimina decalajele dintre generații, în beneficiul tuturor, prin promovarea unui discurs de solidaritate, sprijin reciproc și responsabilitate comună?
- Cum putem echilibra nevoile și interesele tuturor grupelor de vârstă, inclusiv ale generațiilor viitoare?
- Cum putem gândi pe termen lung, pentru a construi o societate mai echitabilă și mai rezilientă?
La ce rezultate ne putem aștepta

Comisia Europeană dorește ca membrii grupului să devină cocreatori cu drepturi depline ai Strategiei privind echitatea între generații.
Toți participanții își vor expune punctele de vedere în calitate de cetățeni aparținând unor generații diferite, pe baza experiențelor lor de viață bogate și diverse. Ei vor analiza viziuni pentru un viitor mai echitabil pentru toți și vor explora atât posibile căi de concretizare a acestor viziuni, cât și idei și acțiuni prin care să se obțină cel mai mare impact. Și în cele din urmă, membrii grupului vor fi primii care vor examina și vor reacționa la propunerile concrete de politici pe care factorii de decizie politică, în colaborare cu experții, le concep pentru a promova o Uniune Europeană mai echitabilă pentru toate generațiile.
Rezultatul discuțiilor grupului va fi o listă de recomandări care vor contribui la Strategia privind echitatea între generații.
Calendar
Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni privind echitatea între generații se va întruni în trei weekenduri în perioada septembrie-noiembrie 2025.
- 12-14 septembrieReuniunea 1 – Bruxelles
- Introducere în tema „Echitatea între generații”.
- Schimb de idei pe care participanții le consideră cele mai promițătoare pentru acest exercițiu.
- 17-19 octombrieReuniunea 2 – Online
- Bilanțul primei reuniuni și dezvoltarea ideilor, pe teme și subiecte.
- Prima etapă a elaborării recomandărilor.
- 14-16 noiembrieReuniunea de încheiere – Bruxelles
- Formularea concluziilor dezbaterilor și a recomandărilor adresate Comisiei Europene.
- Explicarea etapelor următoare – impactul asupra procesului de elaborare a politicilor.
- Octombrie-decembrieCo-crearea strategiei
Cum arată? Spre ce dorim să ne îndreptăm?
Echitatea între generații: care este miza?

În urma unor inițiative internaționale precum Pactul ONU pentru viitor, semnat de liderii mondiali la 22 septembrie 2024, Orientările politice ale Comisiei pentru perioada 2024-2029 arată că, întrucât s-a constatat „o anumită nemulțumire în societate”, Uniunea Europeană trebuie să se asigure că „deciziile pe care le luăm în prezent nu vor avea efecte nefaste asupra generațiilor viitoare și că există o mai mare solidaritate și comunicare între persoane de vârste diferite.”.
Responsabilitatea pentru îndeplinirea acestei misiuni a fost încredințată comisarului Glenn Micallef, care, în scrisoarea sa de misiune, este invitat „să pregătească o strategie privind echitatea între generații pentru a cartografia căi de a consolida comunicarea între generații și de a ne asigura că interesele generațiilor prezente și viitoare sunt respectate pe tot parcursul procesului de elaborare a politicilor și a legislației europene.”