Încheierea dezbaterii privind noul buget al UE

După luni de contribuții și dialoguri între diverse voci, Platforma de implicare civică a închis dezbaterea privind noul buget al UE. Participanți din toate colțurile Europei au arătat cum cred ei că s-ar putea valorifica la maximum fiecare euro, garanta că bugetul reflectă nevoile diverse și soluționa împreună provocările comune.
Sugestiile prezentate prin intermediul platformei au îmbogățit deliberările Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind noul buget al UE și vor contribui la conturarea modului în care va fi utilizat bugetul în viitor. Comisia Europeană va continua să se bazeze pe aceste informații pentru a-și orienta prioritățile și pentru a se asigura că bugetul îi deservește pe toți europenii.
Mulțumim tuturor celor care au participat la această dezbatere importantă. Vocile voastre contează! Încercăm deja să integrăm părerile și ideile pe care ni le-ați transmis în deciziile care vor întări Europa pentru generațiile viitoare.
Explorați întreaga dezbatere făcând clic pe „Detalii”.
De ce discutăm despre bugetul european?

Europa trece printr-o eră de schimbări profunde – pentru societate și securitate, pentru planetă și economie, pentru democrație și prosperitate. Nu putem soluționa provocările globale decât prin acțiuni comune, care îi unesc pe toți europenii. Iar bugetul european este una dintre forțele motrice ale acțiunilor europene.
Bugetul european ne sprijină prioritățile politice. Punându-ne în comun resursele financiare, putem să facem față mai bine provocărilor comune și să avem un impact pozitiv și direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.
În 2025, Comisia va prezenta o propunere de nou buget european pe termen lung, pentru perioada care începe cu anul 2028. Apoi, Parlamentul European și statele membre vor decide asupra formei finale a propunerii. Bugetul european pe termen lung necesită aprobarea unanimă a tuturor statelor membre ale UE și aprobarea unei majorități de deputați europeni.
Vom avea astfel ocazia de a conveni asupra unui buget european solid și modern, adecvat ambițiilor noastre.
Ce va face Comisia cu ideile colectate?
Acum că dezbaterea privind noul buget al UE s-a încheiat, ideile prezentate de cetățeni pe platformă vor ghida etapele următoare. Astfel ne vom asigura că bugetul răspunde nevoilor reale și generează schimbări semnificative. Comisia Europeană va ține seama de aceste contribuții atunci când își pregătește propunerea pentru noul buget al UE.
Calendar
- Februarie – maiDezbatere online
Cetățenii scriu contribuții sau comentează și votează contribuțiile altor participanți pe Platforma de implicare civică. Contribuțiile pot fi individuale sau colective (ex. evenimente participative).
- Martie-maiGrupul de dezbatere al cetățenilor
Contribuțiile online sunt discutate în cadrul grupului de dezbatere. Concluziile sunt apoi integrate în procesul de elaborare a politicilor europene.
- IuliePropunere
Comisia publică propunerea de nou buget european.
De ce este important bugetul european?

Bugetul european pe termen lung definește dimensiunea bugetului și destinația fondurilor pentru mai mulți ani. Actualul buget pe termen lung acoperă perioada 2021-2027 și se ridică la 1 200 de miliarde EUR, ceea ce reprezintă aproximativ 1 % din PIB-ul UE. El este suplimentat cu aproximativ 800 de miliarde EUR din NextGenerationEU, un instrument temporar creat pentru a stimula redresarea în urma pandemiei de COVID-19.
Bugetul european și-a demonstrat utilitatea pentru cetățeni. De exemplu, finanțează proiecte și activități care sprijină dezvoltarea socială și economică a regiunilor europene, susțin fermierii și zonele rurale, protejează mediul și combat schimbările climatice, facilitează tranziția digitală a societăților noastre și sprijină cercetarea și inovarea. Mai mult, în ultimii ani, bugetul european a fost un colac de salvare în perioade de criză – de la pandemia de COVID-19 la invadarea Ucrainei de către Rusia. În cea din urmă situație, a fost folosit pentru a ne îmbunătăți independența energetică și pentru a sprijini Ucraina.
Datorită sprijinului oferit de bugetul european:
- s-a evitat emisia a 87 de milioane de tone de echivalent dioxid de carbon
- 16 milioane de persoane au participat la programul Erasmus de la crearea sa, în 1987
- în 2022, 5,8 milioane de fermieri au beneficiat de sprijin financiar direct prin politica agricolă comună
Consultare publică online
Pe lângă dezbaterea de pe platformă, au avut loc recent consultări publice pe aceeași temă, pentru a colecta contribuții suplimentare.
Detalii despre consultările publice