Paneelin tulokset ja jatkotoimet
Euroopan komission vuonna 2023 julkaisemassa tiedonannossa ”Ei sijaa vihalle: Eurooppa yhdessä vihaa vastaan” kehotetaan luomaan yleiseurooppalainen tila vuoropuhelulle siitä, miten eurooppalaiset voisivat irrottautua vihasta ja vastakkainasettelusta ja sen sijaan yhdessä jakaa EU:n yhteiset arvot, joita ovat muun muassa tasa-arvo ja ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittaminen. Vihapuheen ja vihatekojen torjuntaa yhteiskunnassa käsittelevä eurooppalainen kansalaispaneeli oli yksi keino, jolla tähän kehotukseen vastattiin.
Paneelin tehtävänä oli kartoittaa tarvittavia politiikkatoimia ja määritellä toimijat, jotka olisi otettava mukaan eri tasoilla, mukaan lukien päätöksentekijät, kansalaisyhteiskunta, yksityinen sektori ja kansalaiset.
Paneelin jäsenet laativat 21 suositusta, joissa ehdotetaan konkreettisia tapoja tehostaa viharikosten ja vihapuheen torjuntaa, luoda turvallisia ja osallistavia tiloja verkossa ja sen ulkopuolella sekä hyödyntää median ja digivälineiden potentiaalia keskinäisen kunnioituksen kulttuurin edistämiseksi.

Kansalaisten suosituksiin perustuvat EU:n aloitteet
Euroopan komissio valmistelee useita aloitteita, joilla se pyrkii vastaamaan kansalaisten suosituksiin ja tehostamaan EU:n toimia, joilla torjutaan vihaa ja rakennetaan osallistavampaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Esimerkkejä:
- Käytännesäännöt verkossa esiintyvän laittoman vihapuheen torjumiseksi
- Horisontti Eurooppa -puiteohjelman vuoden 2025 työohjelmaan sisällytetään painopistealue, jonka toimilla pyritään lisäämään ymmärtämystä sosiaalisen eriarvoisuuden vaikutuksista vihaan, polarisoitumiseen ja radikalisoitumiseen.
Kansalaispaneelin osallistujat voivat kesäkuussa 2025 osallistua palautetapahtumaan, jossa Euroopan komissio esittelee, miten se aikoo panna paneelin suositukset täytäntöön sisällyttämällä ne nykyisiin ja tuleviin politiikka-aloitteisiinsa.
Vihapuheen ja vihatekojen torjuntaa käsittelevä eurooppalainen kansalaispaneeli on antanut suosituksensa komissiolle
150 satunnaisotannalla valittua paneelin jäsentä, jotka edustavat EU:n kaikkia 27 jäsenmaata, kokoontuivat kolmena viikonloppuna keskustelemaan vihan syistä ja sitä ylläpitävistä tekijöistä sekä keinoista, joilla vihapuhetta ja -tekoja voitaisiin torjua.
He laativat useita suosituksia, jotka otetaan huomioon EU:n tulevassa lainsäädännössä ja muissa komission aloitteissa. Suosituksiin pääsee tutustumaan tämän sivun lopun asiakirjaosiossa olevasta linkistä.
Aihetta koskeva verkkokeskustelu on edelleen avoinna kaikille:

Mitä voimme tehdä vihan vähentämiseksi ja keskinäisen kunnioituksen lisäämiseksi yhteiskunnassa?
Monien lähteiden mukaan vihapuhe ja viharikokset lisääntyvät hälyttävää tahtia Euroopassa. Kaikki vihan ilmenemismuodot rapauttavat yhteiskuntaa ja uhkaavat demokratian perustuksia. Sananvapaus on perusoikeus ja yksi EU:n tärkeimmistä arvoista. Ihmisoikeuslainsäädännössä todetaan kuitenkin, ettei sanavapautta saa käyttää vihaan ja väkivaltaan yllyttämiseen.
Vihapuheen ja vihatekojen torjuntaa yhteiskunnassa käsittelevä eurooppalainen kansalaispaneeli kokosi yhteen 150 satunnaisesti valittua kansalaista. Paneelin tehtävänä oli tarkastella vihan perimmäisiä syitä ja keinoja puuttua niihin sekä laatia suosituksia siitä, miten ryhmien ja yhteisöjen välisiä kuiluja voidaan kuroa umpeen.
Euroopan komissio antoi yhdessä ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan kanssa vuonna 2023 tiedonannon ”Ei sijaa vihalle – Eurooppa yhdessä vihaa vastaan”. Siinä kehotetaan tekemään enemmän vihan kaikkien ilmenemismuotojen torjumiseksi tehostamalla toimia useilla eri politiikan aloilla, mukaan lukien turvallisuus, digitalisaatio, koulutus, kulttuuri ja urheilu.

Aikajana
Vihapuheen ja vihatekojen torjuntaa käsittelevä eurooppalainen kansalaispaneeli kokoontui kaikkiaan kolmena viikonloppuna huhti- ja toukokuussa 2024.
- 5.–7.4.1. istunto (Brysselissä)
- muodostetaan yhteinen käsitys vihapuheesta ja vihateoista analysoimalla näkemyksiä ja kokemuksia vihasta
- kartoitetaan vihan syitä ja sitä ylläpitäviä tekijöitä nyky-yhteiskunnassa
- keskustellaan mahdollisista toiminta-aloista, joilla vihapuhetta ja vihatekoja voidaan torjua
Tallenteet 7.4.2024
Kuvagalleria
Tackling Hatred in Society Panel image 1Tackling Hatred in Society Panel image 1 Tackling Hatred in Society HandoverTackling Hatred in Society Handover Tackling Hatred in Society Sub-plenary 1Tackling Hatred in Society Sub-plenary 1 Tackling Hatred in Society Panel image 3Tackling Hatred in Society Panel image 3 Tackling Hatred in Society Panel image 5Tackling Hatred in Society Panel image 5 Tackling Hatred in Society Panel image 4Tackling Hatred in Society Panel image 4 Tackling Hatred in Society Panel image 2Tackling Hatred in Society Panel image 2