Rezultate și etapele următoare
Comunicarea „Ura nu își are locul aici: o Europă unită împotriva urii” a lansat un apel la crearea unui spațiu de dialog paneuropean în care să se găsească răspunsuri la întrebarea „Cum am putea trece de la ură și dezbinare la egalitate și respectarea drepturilor omului și a demnității umane, valori europene atât de importante?”. Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni pe tema „Combaterea urii din societate” a răspuns acestui apel.
El a căutat să identifice măsurile de politică și actorii care ar trebui implicați la diferite niveluri – factori de decizie, societatea civilă, sectorul privat, cetățenii.
Cele 21 de recomandări formulate de cetățeni propun modalități concrete de a contracara infracțiunile motivate de ură și discursurile de incitare la ură, de a crea spații sigure și incluzive online și offline și de a valorifica potențialul mass-mediei și al instrumentelor digitale pentru a promova o cultură a respectului.

Inițiative pe care le va lua UE în urma recomandărilor cetățenilor
Comisia Europeană lucrează la mai multe inițiative pentru a răspunde recomandărilor cetățenilor și pentru a intensifica eforturile UE de contracarare a urii și de construire a unei societăți mai incluzive și mai echitabile. Exemple:
- Adoptarea noului Cod de conduită al UE privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online
- Includerea unei priorități specifice de cercetare în programul de lucru Orizont Europa pentru 2025: înțelegerea impactului inegalităților sociale asupra urii, polarizării și radicalizării.
În iunie 2025, cetățenii care au participat la grupul de dezbatere vor avea posibilitatea de a participa și la un eveniment de feedback în care Comisia Europeană va arăta cum le va pune în aplicare recomandările, integrându-le în inițiativele politice actuale și viitoare.
Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni pe tema „Combaterea urii din societate”: Recomandări formulate
Timp de trei weekenduri, 150 de cetățeni selectați aleatoriu din toate cele 27 de state membre ale UE au discutat despre diversele cauze și motivații ale urii în UE și despre acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a le combate.
Împreună, cetățenii au prezentat o listă de recomandări care vor contribui la elaborarea viitoarelor acte legislative ale UE și vor fi integrate în viitoarele inițiative ale Comisiei. Le puteți găsi în secțiunea „Documente” de mai jos.
Puteți contribui în continuare la dezbaterea online în curs de desfășurare având ca temă combaterea urii din societate:

Ce putem face pentru a diminua ura și pentru a mări respectul reciproc în societățile noastre?
Mai multe surse arată că Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a fenomenului discursurilor de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură. Toate formele de ură subminează societatea, în ansamblul său, și amenință fundamentele democrațiilor noastre. Deși libertatea de exprimare este un drept fundamental și o valoare foarte prețuită în UE, legislația privind drepturile omului recunoaște că aceasta nu trebuie exploatată pentru a incita la ură și violență.
Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni pe tema „Combaterea urii din societate” a reunit 150 de cetățeni selectați aleatoriu pentru a examina cauzele profunde ale urii și posibilitățile de a le îndepărta. Scopul discuțiilor a fost să formuleze o serie de recomandări pentru crearea unor punți de legătură între grupuri și comunități divizate.
În comunicarea „Ura nu își are locul aici – O Europă unită împotriva urii” (2023), Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate propun o intensificare a eforturilor de combatere a urii sub toate formele sale, prin consolidarea acțiunilor din numeroase domenii de activitate, printre care securitatea, sectorul digital, educația, cultura și sportul.

Calendar
Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni pe tema „Combaterea urii din societate” s-a întrunit de-a lungul a trei weekenduri în perioada aprilie-mai 2024
- 5-7 aprilieReuniunea 1 – Bruxelles
- Dezvoltarea unei înțelegeri comune a urii prin analiza aprofundată a percepțiilor, după ascultarea unor mărturii legate de ură
- Identificarea cauzelor și a factorilor care determină ura din zilele noastre
- Discutarea potențialelor domenii în care ura poate fi combătută în societate
Înregistrări 7 aprilie 2024
- 26-28 aprilieReuniunea 2 – online
- Bilanțul primei reuniuni și dezvoltarea ideilor, pe teme și subiecte
- Prima etapă a elaborării recomandărilor
Înregistrări 26 aprilie 2024 | 28 aprilie 2024
- 17-19 maiReuniunea finală – Bruxelles
- Formularea concluziilor dezbaterilor și a recomandărilor adresate Comisiei Europene
- Explicarea etapelor următoare – impactul asupra procesului de elaborare a politicilor și prezentarea de feedback
Înregistrări 17 mai 2024 | 19 mai 2024
Galerie foto
Tackling Hatred in Society Panel image 1Tackling Hatred in Society Panel image 1 Tackling Hatred in Society HandoverTackling Hatred in Society Handover Tackling Hatred in Society Sub-plenary 1Tackling Hatred in Society Sub-plenary 1 Tackling Hatred in Society Panel image 3Tackling Hatred in Society Panel image 3 Tackling Hatred in Society Panel image 5Tackling Hatred in Society Panel image 5 Tackling Hatred in Society Panel image 4Tackling Hatred in Society Panel image 4 Tackling Hatred in Society Panel image 2Tackling Hatred in Society Panel image 2