Hvordan vender vi nedgangen i antallet af vilde bestøvende insekter?
Nedgangen i antallet af bestøvende insekter truer tilgængeligheden af fødevarer, vores fremtidige velstand og naturen. EU-institutionerne og mange europæiske lande, regioner og byer har iværksat flere initiativer for at gøre noget ved det, men der er stadig mange problemer.
Hvordan løser vi udfordringer i forbindelse med gennemførelsen og gør fremskridt med konkrete tiltag?
Ikke et let spørgsmål at besvare, men et ambitiøst spørgsmål at debattere! Dette er den opgave, der er betroet 100 tilfældigt udvalgte unge europæere i alderen 18-29 år, som vil deltage i forsamlingen med det formål at formulere løsninger og politiske anbefalinger fra september 2025 til marts 2026.
Men da dette problem berører alle, vil vi gerne åbne debatten for alle borgere.
Læs videre for at finde ud af, hvordan du kan deltage i debatten, og hvorfor den er vigtig.

Hvorfor er bestøvere vigtige?
Vilde bestøvende insekter omfatter solitære bier, humlebier, svirrefluer, sommerfugle, møl — og andre fluer, hvepse og sågar biller! Disse diskrete dyr er langt vigtigere for menneskelige samfund og naturen, end deres små størrelser antyder. Omkring 4 ud af 5 afgrøder og vilde blomsterplanter er afhængige af, at bestøvere overfører pollen og hjælper dem med at formere sig.
Ud over denne rolle er insekter også vigtige for bekæmpelsen af skadedyr og jordbundens sundhed og udgør en nødvendig del af fødekæden.
Når der bliver færre af disse dyr — på grund af ændringer i arealanvendelsen, intensivt landbrug og anvendelse af pesticider, miljøforurening, invasive fremmede arter og klimaændringer — påvirker det hele økosystemer, hvilket undergraver biodiversiteten, fødevareproduktionen, økonomien og i sidste ende menneskers velfærd. Beskyttelsen af bestøvende insekter kræver derfor, at man tackler det sammenvævede netværk af sociale og miljømæssige udfordringer.

Hvad er der på spil for borgerne?
Da vores liv er tæt knyttet til bestøvernes skæbne, bør beslutninger om, hvad der skal gøres, være genstand for en bred offentlig debat.
Fødevaresikkerhed er et spørgsmål af eksistentiel betydning, men hvilken slags fødevarer vi producerer og hvordan, har vigtige kulturelle og økonomiske konsekvenser. Beskyttelsen af disse insekter vil også påvirke den måde, hvorpå vi forvalter grønne områder — lige fra vores private haver til offentlige parker og naturreservater. Som mange andre aspekter af miljøkrisen får nedgangen i antallet af bestøvende insekter os til at overveje større spørgsmål om forholdet mellem vores samfund og den levende verden.
Unge har helt sikkert en særlig interesse i denne debat, da de vil leve det meste af deres liv med konsekvenserne af krisen og de beslutninger, vi træffer i dag — eller ikke træffer. Derfor vil forsamlingen samle unge borgere. Men da denne diskussion er relevant for os alle, vil denne platform skabe et rum for bredere udveksling med alle.

Tidslinje
- Juni-september 2025Onlinedebat
Udvidelse af rammerne for debatten gennem indsamling af borgernes erfaringer og bekymringer
- 26 - 28. september 2025Første plenarmøde i Bruxelles
Udforskning af emnet og fastlæggelse af retningen
- Oktober-november 2025Onlinedebat
Brainstorming af idéer og indsamling af eksempler
- 5 - 7. december 2025Andet plenarmøde i Bruxelles
Drøftelse af muligheder og overvejelser angående udfordringer, påbegyndelse af arbejdet med anbefalinger
- Januar-februar 2026Onlinedebat
Overvejelser angående forsamlingens indledende forslag
- 6 - 8. marts 2026Tredje plenarmøde i Bruxelles
Færdiggørelse af anbefalinger
Alle opfordres til at deltage i debatten!
Over de kommende måneder vil denne platform give borgere fra hele Europa mulighed for at udveksle deres synspunkter og erfaringer for at skabe et virkeligt interaktivt forum for debat.
Alle vil være velkomne til at deltage i drøftelser og bidrage med overvejelser om de idéer, der udvikles. På denne måde kan vi sikre, at vi tager hensyn til det bredest mulige spektrum af bekymringer, behov og perspektiver.
Debatten på platformen vil være knyttet til forsamlingens drøftelser for at sikre, at de to processer bedst muligt kan krydsbestøve hinanden.
Du kan bidrage her — på medborgerplatformen — så hold øje med denne side!

Hvad kan man forvente sig af forsamlingen?
De unge deltagere på forsamlingen vil starte deres rejse med at lære om de vigtigste udfordringer vedrørende bevarelse af bestøvere.
Men hovedparten af deres tid vil være afsat til at drøfte forskellige perspektiver, brainstorme løsninger og diskutere nye tilgange til at tackle udfordringerne.
For bedre at forstå den politiske og sociale kontekst vil forsamlingens medlemmer også gå i dialog med politikere, interessenter og civilsamfundsaktører.
I sidste ende vil de udarbejde anbefalinger til EU-institutionerne og andre beslutningstagere samt relevante interessenter.
Forsamlingen er også en lejlighed til sammen med EU-institutionerne at reflektere over unges rolle i forvaltningen af miljøspørgsmål på EU-plan og udarbejde en langsigtet vision.

Hvis du vil vide mere
Læs mere om bestøvere, deres betydning og de trusler, de står over for i Pollinator Brief og andre informationskilder.
Læs mere om det arbejde, som EU allerede er i gang med.
Find ud af, hvordan vores verden vil se ud uden bestøvende insekter: Bestøverparken.