Du kan ladda upp bilder till dina egna bidrag på plattformen (jpg, jepg eller png). I nuläget kan du inte bifoga bilder till kommentarer. Du kan också lägga in länkar till webbsidor och pdf-dokument i bidragen och kommentarerna. Vi kommer dock inte att beakta dessa externa källor i våra rapporter och analyser.
Du kan ändra dina egna bidrag senast 30 minuter efter att de har publicerats. Därefter är de låsta och du kan inte göra fler ändringar. Du kan dock fortfarande dra tillbaka ett bidrag.
Du kan aldrig ändra i andras bidrag, utan bara kommentera dem.
Kommentarer och bidrag maskinöversätts till alla 24 officiella EU-språk kort efter publiceringen. Exakt hur lång tid det tar beror på antalet beställningar som skickas till systemet.
Antalet ämnen per år och tidslinjen för dem beror på kommissionens beslut. Det finns inget särskilt minsta antal per år och ingen fastställd period för hur länge ämnena är öppna för diskussioner på plattformen.
I nuläget går det inte att rösta, men vi kan komma att aktivera en röstningsfunktion för framtida diskussioner. Du kan dock alltid ”stödja” bidrag.
Medborgarplattformens viktigaste syfte är att ge allmänheten möjlighet att bidra till EU-politiken. Du kan också gå in på portalen ”Kom med synpunkter” och delta i olika samråd om kommissionens initiativ. Dessutom kan du stödja eller själv lägga fram ett europeiskt medborgarinitiativ.
Valet av ämnen beror på vad som står på kommissionens dagordning eftersom diskussionerna är tänkta att bidra till det pågående arbetet med olika initiativ. Om du vill uppmana kommissionen att lägga fram ett lagförslag i en viss fråga kan du i stället starta eller stödja ett europeiskt medborgarinitiativ.
Vi analyserar bidragen och publicerar en rapport på plattformen som alla kan läsa. Om det gäller europeiska medborgarpaneler och andra deltagandeprocesser är bidragen också ett led i diskussionerna på nätet. Återkoppling om bidragens genomslag publiceras på plattformen. När det gäller panelerna publiceras också en så kallad medborgarrapport tillsammans med kommissionens förslag till nytt initiativ.
Vi kommer att skapa olika kategorier av bidrag (se ovan om analysen av bidragen). För närvarande visas dock bidragen slumpmässigt. Ordningen ändras varje gång du går in på plattformen så att inget bidrag syns mer än andra eller får fler synpunkter på grund av sin placering.
Precis som för konferensen om Europas framtid och tidigare europeiska medborgarpaneler kommer medborgarrapporten att läggas ut på plattformen.
Ja, vi kan eventuellt göra kortare enkäter med bara några frågor.
Medborgarplattformen är inte en helt ny plattform utan bygger på den plattform som användes för konferensen om Europas framtid. Den visuella identiteten har ändrats för att visa att plattformen nu är EU-kommissionens projekt. Vissa funktioner har också förbättrats tack vare lärdomarna från den tidigare konferensplattformen.
Medborgarplattformen bygger på den digitala plattformen för konferensen om Europas framtid, som i sin tur byggde på Decidim, en plattform för deltagandedemokrati med öppen källkod.
Decidim valdes efter en ingående analys av relevanta ledande plattformar för medborgarengagemang på nätet, med såväl proprietär som öppen källkod. Omkring 20 olika plattformar bedömdes med avseende på lämplighet och teknisk kapacitet enligt vissa fastställda kriterier, bland annat potentialen för diskussioner, modereringsverktyg, analys och sammanfattning av bidragen, flerspråkighet, mekanismer för användarautentisering, skalbarhet, interoperabilitet, tillgänglighet, efterlevnad av GDPR, dataägande, säkerhet och licensieringsmodell.
Medborgarplattformen bygger på Decidim, en plattform för deltagandedemokrati med öppen källkod: https://decidim.org/. Decidim är en digital plattform vars funktioner och utseende går att anpassa och konfigurera i hög grad. Plattformen erbjuder ett brett spektrum av olika deltagandemoduler som kan anpassas och kombineras till den aktuella deltagandeprocessen.
Deltagarna på medborgarplattformen autentiserar sig med EU Login, som är EU-kommissionens autentiseringstjänst. En fördel med EU Login är att tjänsten kan användas för att logga in i flera av kommissionens olika portaler, forum och it-system. Om du redan har ett EU Login-konto kan du logga in på portalen ”Kom med synpunkter” och få tillgång till allt innehåll, det vill säga den här medborgarplattformen, webbplatsen för det europeiska medborgarinitiativet och webbsidan för samråd och synpunkter. Allt du behöver är en giltig mejladress, så det är väldigt lätt att delta.
Nästan alla EU-länder har sina egna autentiseringssystem, vilket gör det svårt att använda enbart ett system. De nationella autentiseringssystemen fungerar dessutom inte alltid i andra länder. Med EU Login får vi ett enda system som kan användas av alla, oavsett land eller nationalitet.
Plattformen är öppen för alla i EU. Genom att göra det så lätt som möjligt att skicka in bidrag och kommentarer hoppas vi få in synpunkter från en så bred publik som möjligt, inte bara från lobbyister. När vi analyserar bidragen kan vi också upptäcka potentiellt inflytande från lobbygrupper.
Plattformen använder EU-kommissionens EU Login-tjänst för att autentisera deltagarna. En användare kan visserligen skapa flera EU Login-konton med olika mejladresser, men när vi analyserar bidragen på plattformen kan vi upptäcka snarlika eller identiska bidrag och även försök till lobbning. En stark modereringspolicy ska motverka skadlig aktivitet, skräppost och andra tekniska angrepp på plattformen.
Analysen av bidragen på plattformen, till exempel förslag och kommentarer, görs delvis med automatiserade verktyg för textutvinning men valideras även manuellt, av en människa. Den automatiserade analysen bygger på
kategorisering med hjälp av nyckelord i texten för att sortera bidragen i kategorier som har prioriterats i debatten
gruppering av bidrag som gäller ungefär samma sak
identifiering av snarlika bidrag för att upptäcka kampanjer.
I vissa fall används även argumentutvinning och andra metoder för att hitta viktiga indata som bör undersökas vidare.
Analysen är i första hand kvalitativ, men tar också hänsyn till bland annat antalet gillamarkeringar eller kommentarer.
De informationsbilder som visades under webbseminariet om medborgarplattformen och annat informationsmaterial kommer att läggas ut på plattformen.
Kommissionen försöker hitta sätt att nå ut till allmänheten i EU. Flera kampanjer drivs om de ämnen som publiceras på plattformen. Vi uppmuntrar också alla att tipsa familj och vänner om att delta.
Plattformen är öppen och tillgänglig för alla. Organisationer kan skicka in bidrag precis som enskilda personer. Via evenemangsfunktionen kan de också rapportera om diskussioner som har förts på deras evenemang (som man gjorde under konferensen om Europas framtid).
Uppgifterna är allmänt tillgängliga för att främja allmänhetens delaktighet i det politiska och sociala livet, öka insynen i förvaltningen och underlätta tillgången till och vidareutnyttjandet av information från den offentliga sektorn. Mer information om EU-kommissionens policy för öppna data finns här.