Μπορείτε να προσθέσετε μια εικόνα (jpg, jpeg ή png) στη δική σας εισήγηση στην πλατφόρμα. Επί του παρόντος, δεν μπορείτε να επισυνάψετε εικόνες σε ένα σχόλιο. Είναι επίσης δυνατή η προσθήκη υπερσυνδέσμων σε εισηγήσεις και σχόλια, για παράδειγμα σε διαδικτυακή πηγή ή σε έγγραφο pdf, ωστόσο, αυτό το εξωτερικό περιεχόμενο δεν θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς υποβολής εκθέσεων/ανάλυσης.
Μόνο ο συντάκτης της εισήγησης μπορεί να προβεί σε τροποποιήσεις στα πρώτα 30 λεπτά μετά τη δημοσίευση. Μετά την περίοδο αυτή, η εισήγηση είναι κλειδωμένη και δεν είναι δυνατή η περαιτέρω τροποποίηση. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δυνατή η απόσυρση της εισήγησης.
Αν και δεν είναι δυνατή η τροποποίηση των απαντήσεων άλλων πολιτών, μπορείτε να διατυπώσετε τις απόψεις και τις εισηγήσεις σας σχετικά με τυχόν προτάσεις χρησιμοποιώντας τη λειτουργία «σχόλια».
Οι παρατηρήσεις και οι εισηγήσεις θα μεταφραστούν αυτόματα και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ λίγο μετά τη δημοσίευσή τους. Ο ακριβής χρόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται στο σύστημα.
Ο αριθμός των θεμάτων ανά έτος, καθώς και το χρονοδιάγραμμα κάθε θέματος θα εξαρτηθούν από την απόφαση της Επιτροπής. Δεν υπάρχει ελάχιστος αριθμός ετησίως ούτε καθορισμένη διάρκεια για την οποία ένα θέμα θα παραμείνει ανοικτό για συζήτηση στην πλατφόρμα.
Η ψηφοφορία δεν είναι επί του παρόντος δυνατή, αλλά η λειτουργία αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί για μελλοντικές συζητήσεις. Ωστόσο, οι πολίτες μπορούν να «εγκρίνουν» εισηγήσεις.
Κύριος στόχος της πλατφόρμας συμμετοχής των πολιτών είναι να επιτρέψει στους πολίτες να συμβάλουν στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Επιπλέον, οι άλλες πλατφόρμες στο πλαίσιο της ανανεωμένης πύλης «Πείτε την άποψή σας» επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις σχετικά με υφιστάμενες πολιτικές και να υποστηρίζουν ή/και να προωθούν Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών.
Μπορείτε να αποσύρετε τις εισηγήσεις σας κάνοντας κλικ στο κουμπί «Απόσυρση». Ωστόσο, η εισήγηση θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται αλλά θα επισημαίνεται με την ένδειξη «αποσύρθηκε». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνεται πλέον υπόψη στη συζήτηση.
Εάν επιθυμείτε να διαγράψετε οριστικά τις εισηγήσεις σας από την πλατφόρμα, μπορείτε να ειδοποιήσετε την ομάδα συντονισμού με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση moderationopensourcepolitics [dot] eu (moderation[at]opensourcepolitics[dot]eu) στο οποίο θα εξηγείτε το αίτημά σας.
Τα θέματα καθοδηγούνται πλέον από το θεματολόγιο πολιτικής της Επιτροπής, καθώς στόχος είναι να καταστούν οι εισηγήσεις ουσιαστικές για τις εν εξελίξει διαδικασίες χάραξης πολιτικής. Η ΕΠΠ είναι το άλλο διαθέσιμο εργαλείο για την προώθηση κάποιου στοιχείου στην ημερήσια διάταξη.
Οι πολίτες θα δουν την ανάλυση των εισηγήσεών τους στην ίδια την πλατφόρμα. Εάν συνδέονται με συμμετοχική διαδικασία με φυσική παρουσία, όπως μια ομάδα Ευρωπαίων πολιτών, οι εισηγήσεις θα τροφοδοτήσουν επίσης τις επιτόπιες διαβουλεύσεις. Οι παρατηρήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των συνεισφορών θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα και, στην περίπτωση μιας ομάδας, σε έκθεση των πολιτών που εγκρίνεται με την πρωτοβουλία πολιτικής του Σώματος των Επιτρόπων.
Οι κατηγορίες θα δημιουργηθούν σε εύθετο χρόνο (βλ. ανωτέρω σχετικά με την ανάλυση των εισηγήσεων). Ωστόσο, επί του παρόντος, οι εισηγήσεις εμφανίζονται τυχαία σε κάθε νέα πρόσβαση στην πλατφόρμα, έτσι ώστε καμία εισήγηση να μην ευνοείται ή να λαμβάνει περισσότερες απόψεις λόγω της τοποθέτησής της.
Όπως και με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και προηγούμενες ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, η έκθεση των πολιτών θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα.
Ναι, ενδέχεται να είναι δυνατή η διεξαγωγή ερευνών και δημοσκοπήσεων μόνο με βάση ορισμένες ερωτήσεις.
Η πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών δεν είναι μια εντελώς νέα πλατφόρμα. Βασίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με μια ανανεωμένη οπτική ταυτότητα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι αποτελεί πλέον έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ορισμένες λειτουργίες της πλατφόρμας βελτιώθηκαν επίσης με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη διαδικτυακή συμμετοχή κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Η πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών είναι το αποτέλεσμα της επιτυχίας της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία με τη σειρά της βασίστηκε στην πλατφόρμα συμμετοχικής δημοκρατίας ανοικτής πηγής Decidim.
Η Decidim επιλέχθηκε κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης των σχετικών κορυφαίων διαδικτυακών πλατφορμών συμμετοχής των πολιτών τόσο ιδιόκτητων όσο και ανοιχτής πηγής. Η ανάλυση αξιολόγησε την καταλληλότητα και τις τεχνικές ικανότητες περίπου 20 διαφορετικών πλατφορμών, με τη χρήση προκαθορισμένου συνόλου κριτηρίων, τα οποία περιλάμβαναν δυνατότητες διαβούλευσης, εργαλεία ελέγχου, ανάλυση και σύνθεση των εισηγήσεων των συμμετεχόντων, πολυγλωσσία, μηχανισμούς επαλήθευσης ταυτότητας χρηστών, δυνατότητα κλιμάκωσης, διαλειτουργικότητα, προσβασιμότητα και συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ, κυριότητα των δεδομένων, ασφάλεια και μοντέλο αδειοδότησης.
Η πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών βασίζεται στην πλατφόρμα συμμετοχικής δημοκρατίας ανοικτής πηγής Decidim: https://decidim.org/ . Η Decidim είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη και διαμορφώσιμη ψηφιακή πλατφόρμα, ως προς τη λειτουργικότητα και την εμφάνιση, η οποία προσφέρει ευρύ φάσμα διαφορετικών συμμετοχικών ενοτήτων, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν περαιτέρω και να συνδυαστούν για την υλοποίηση της επιθυμητής διαδικασίας συμμετοχής.
Η ταυτοποίηση των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών πραγματοποιείται μέσω της υπηρεσίας ταυτοποίησης EU Login της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτής της υπηρεσίας είναι ότι χρησιμεύει ως ενιαίο σημείο επαλήθευσης ταυτότητας χρήστη για ευρύ φάσμα συστημάτων πληροφοριών της Επιτροπής. Εάν διαθέτετε ήδη λογαριασμό EU Login από άλλη υπηρεσία της Επιτροπής, μπορείτε να συνδεθείτε στην πύλη «Πείτε την άποψή σας» χρησιμοποιώντας τον εν λόγω λογαριασμό και να έχετε πλήρη πρόσβαση σε αυτό το διαδικτυακό οικοσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει i) την πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών, ii) την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και iii) τις δημόσιες διαβουλεύσεις και τις παρατηρήσεις. Για την εγγραφή απαιτείται απλώς μια λειτουργική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολη τη συμμετοχή των πολιτών.
Σχεδόν όλες οι εθνικές κυβερνήσεις στην ΕΕ διαθέτουν το δικό τους σύστημα επαλήθευσης ταυτότητας, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος στο οποίο θα βασίζονται όλοι. Επιπλέον, τα εθνικά συστήματα επαλήθευσης ταυτότητας που εφαρμόζονται στην ΕΕ δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη διασυνοριακή πρόσβαση. Η υπηρεσία ταυτοποίησης EU Login επιτρέπει την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε άτομο, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή την εθνικότητα.
Η πλατφόρμα είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες της ΕΕ. Συγκεντρώνοντας τις εισηγήσει και τα σχόλια από ένα τόσο ευρύ κοινό και καθιστώντας τη διαδικασία εισήγησης και συμμετοχής όσο το δυνατόν πιο προσιτή, σκοπεύουμε να λάβουμε πληροφορίες πολύ πέραν των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων. Η ανάλυση που διενεργείται σχετικά με τις εισηγήσεις είναι επίσης σε θέση να εντοπίσει πιθανή επιρροή από ομάδες συμφερόντων.
Η πλατφόρμα βασίζεται στην υπηρεσία EU login της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ταυτοποίηση των συμμετεχόντων. Ακόμη και αν ένας χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλούς λογαριασμούς στο EU Login με διαφορετικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά τη συμμετοχή του στην πλατφόρμα, η ανάλυση που διενεργείται σχετικά με τις εισηγήσεις μπορεί να εντοπίσει παρόμοιες ή διπλές υποβολές, καθώς και πιθανή επιρροή των ομάδων συμφερόντων. Εφαρμόζεται ισχυρή πολιτική μετριασμού για την αντιμετώπιση κακόβουλων δραστηριοτήτων, ανεπίκλητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam ware) και άλλων τεχνολογικών επιθέσεων στην πλατφόρμα.
Η ανάλυση των εισηγήσεων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα (π.χ. προτάσεις και σχόλια) πραγματοποιείται εν μέρει με αυτοματοποιημένα εργαλεία εξόρυξης κειμένων με συνεχή «ανθρώπινη» επικύρωση, δηλαδή υπάρχει επίσης μη αυτόματη ανάλυση. Η αυτοματοποιημένη ανάλυση βασίζεται στα εξής:
Κατηγοριοποίηση: χρήση λέξεων-κλειδιών στο κείμενο της εισήγησης για την τοποθέτησή της σε κατηγορίες, κατά προτεραιότητα στη συζήτηση
Ομαδοποποίηση: εξεύρεση ομάδων σχετικών εισηγήσεων.
Προσδιορισμός σχεδόν διπλών εισηγήσεων για τον εντοπισμό εκστρατειών.
Όπου είναι δυνατόν, περιλαμβάνονται επιχειρήματα και άλλες προσεγγίσεις για τον προσδιορισμό σημαντικών εισηγήσεων που αξίζει να διερευνηθούν περαιτέρω.
Πρόκειται κυρίως για ποιοτική ανάλυση, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη τον αριθμό των εγκρίσεων ή σχολίων, ως μία από τις διαφορετικές διαστάσεις που αναλύθηκαν.
Οι ενημερωτικές διαφάνειες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου στην πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών και περαιτέρω πληροφορίες για τη διάδοσή της θα αναφορτωθούν στην πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών.
Η Επιτροπή αναζητά τρόπους προσέγγισης των πολιτών της Ευρώπης. Πραγματοποιούνται πολλαπλές εκστρατείες παράλληλα με θέματα που δημοσιεύονται στην πλατφόρμα. Ενθαρρύνουμε επίσης κάθε πολίτη να διαδώσει το μήνυμα και να καλέσει τις οικογένειες και τους φίλους του να συμμετάσχουν.
Η πλατφόρμα είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους. Ως εκ τούτου, οι οργανώσεις μπορούν απλώς να υποβάλουν εισηγήσεις όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης ή, μέσω της λειτουργίας της εκδήλωσης, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις εκδηλώσεις τους (όπως έγινε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης).
Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα στο κοινό για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική και κοινωνική ζωή και την αύξηση της διαφάνειας της κυβέρνησης με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα και η επαναχρησιμοποιησή τους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ανοικτά δεδομένα διατίθενται εδώ.