Puteți adăuga o imagine (în format jpg, jpeg sau png) la propria dumneavoastră contribuție pe platformă. În prezent nu se pot atașa imagini la comentarii. În schimb, se pot adăuga hiperlinkuri și la contribuții, și la comentarii (ex. către o pagină web sau către un document PDF). Menționăm însă că respectivul conținut extern nu va fi luat în considerare în raportare și analiză.
Doar autorul contribuției o poate modifica, și aceasta în primele 30 de minute de la publicare. După expirarea acestui timp, contribuția este blocată și nu mai poate fi modificată. Ea poate fi însă retrasă.
Deși nu este posibil să modificați contribuțiile altor cetățeni, aveți libertatea de a vă prezenta opiniile și sugestiile cu privire la orice propunere în Comentarii.
Comentariile și contribuțiile vor fi traduse automat în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE la scurt timp după publicare. Durata exactă poate varia în funcție de numărul de cereri de traducere transmise sistemului.
Numărul de subiecte abordate într-un an și calendarul dezbaterilor pe un subiect dat depind de decizia Comisiei. Nu există un număr minim de subiecte pe an și nicio durată fixă a perioadei de dezbatere pe platformă.
Deocamdată nu se poate vota, dar funcția ar putea fi activată pentru dezbaterile viitoare. Se pot în schimb aprecia contribuții.
Principalul obiectiv al Platformei de implicare civică este de a le permite cetățenilor să contribuie la elaborarea politicilor UE. În plus, celelalte platforme din cadrul portalului actualizat „Exprimați-vă părerea” le permit cetățenilor să participe la consultări cu privire la politicile existente și să susțină și/sau să promoveze diferite inițiative cetățenești europene.
Deocamdată, subiectele sunt stabilite în funcție de agenda de politici a Comisiei. Aceasta pentru că urmărim tocmai să colectăm contribuții relevante pentru procesele de elaborare a politicilor în curs. Un alt instrument care le permite cetățenilor să aducă în discuție un anumit subiect este Inițiativa cetățenească europeană (ICE).
Cetățenii vor vedea analiza contribuțiilor lor chiar pe platformă. Dacă sunt legate de un proces participativ cu prezență fizică, cum ar fi un grup de dezbatere al cetățenilor europeni, contribuțiile vor fi integrate și în deliberările din cadrul reuniunilor. Explicațiile privind impactul contribuțiilor vor fi publicate pe platformă și, în cazul grupurilor de dezbatere, într-un raport al cetățenilor adoptat de Colegiul comisarilor odată cu inițiativa politică.
Vom crea categorii în timp util (a se vedea răspunsul de mai sus cu privire la analiza contribuțiilor). Pentru moment, contribuțiile sunt afișate aleatoriu la fiecare nouă accesare a platformei, astfel încât nicio contribuție să nu fie privilegiată sau să nu primească mai multe vizualizări datorită plasării sale.
Da. Ca și în cazul Conferinței privind viitorul Europei și al grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni care au activat în trecut, raportul cetățenilor va fi publicat pe platformă.
Da, este posibil ca în viitor să lansăm sondaje și chestionare bazate pe doar câteva întrebări.
Platforma de implicare civică nu este în întregime nouă. Ea se bazează pe platforma digitală a Conferinței privind viitorul Europei, cu o identitate vizuală actualizată pentru a reflecta faptul că acum este vorba despre un proiect al Comisiei Europene. În plus, am îmbunătățit unele funcționalități ale platformei, pe baza lecțiilor învățate din comunicarea online din timpul Conferinței privind viitorul Europei.
Am dezvoltat platforma de implicare civică pe baza platformei digitale multilingve a Conferinței privind viitorul Europei, care a avut succes și, la rândul său, s-a bazat pe platforma de democrație participativă cu sursă deschisă Decidim.
Decidim a fost aleasă în urma unei analize aprofundate a principalelor platforme online de implicare civică, atât din rândul celor supuse drepturilor de proprietate, cât și al celor cu sursă deschisă. În cursul analizei, am evaluat adecvarea și capacitățile tehnice ale aproximativ 20 de platforme, utilizând un set predefinit de criterii (printre care potențialul deliberativ, instrumentele de moderare, analiza și sinteza contribuțiilor participanților, multilingvismul, mecanismele de autentificare a utilizatorilor, scalabilitatea, interoperabilitatea, accesibilitatea și conformitatea cu RGPD, proprietatea asupra datelor, securitatea și modelul de acordare a licențelor).
Platforma de implicare civică se bazează pe platforma de democrație participativă cu sursă deschisă Decidim: https://decidim.org/ . Decidim este o platformă digitală foarte ușor de personalizat și configurat ca funcționalitate și aspect. Oferă o gamă largă de module participative, care pot fi personalizate și combinate ulterior pentru a crea procesul de implicare dorit.
Autentificarea participanților pe Platforma de implicare civică se face prin serviciul de autentificare EU Login al Comisiei Europene. Unul dintre avantajele utilizării serviciului este faptul că utilizatorii au nevoie de un singur astfel de cont pentru a se conecta la numeroase sisteme de informații ale Comisiei. Dacă aveți deja un cont EU Login creat pentru un alt serviciu web al Comisiei, vă puteți conecta la portalul „Exprimați-vă părerea” utilizând contul respectiv. Veți avea astfel acces la întregul ecosistem online asociat, care include (i) Platforma de implicare civică, (ii) site-ul „Inițiativa cetățenească europeană” și (iii) portalul „Consultări publice și Observații”. Înregistrarea necesită doar o adresă de e-mail funcțională, ceea ce facilitează mult participarea cetățenilor.
Aproape toate guvernele naționale din UE au propriul sistem de autentificare, ceea ce face foarte dificilă implementarea și utilizarea unui singur astfel de sistem. În plus, sistemele naționale de autentificare implementate în UE nu permit accesul facil al utilizatorilor din alte țări. Serviciul de autentificare EU Login permite implementarea unui sistem unic care poate fi utilizat de orice persoană, indiferent de locație sau cetățenie.
Platforma este deschisă tuturor cetățenilor UE. Colectând contribuții și observații de la un public atât de larg și asigurându-ne că procesul de contribuție și de implicare este cât mai accesibil cu putință, căutăm să ajungem la un public mult mai divers decât lobbyiștii. Analiza contribuțiilor ne permite să identificăm potențiale influențe ale grupurilor de lobbyiști.
Platforma se bazează pe serviciul EU Login furnizat de Comisia Europeană pentru a autentifica participanții. Chiar dacă este posibil ca un utilizator să creeze mai multe conturi EU Login cu adrese de e-mail diferite, odată ce scrie pe platformă, analiza contribuțiilor ne permite să identificăm contribuțiile și comentariile similare sau care se suprapun și potențialele influențe din partea lobbyiștilor. Aplicăm o politică strictă de moderare pentru a contracara activitățile răuvoitoare, programele spam și alte atacuri tehnologice asupra platformei.
Analiza contribuțiilor și comentariilor transmise pe platformă se realizează parțial cu instrumente automate de extragere a textului (text mining), cu o validare umană continuă, ceea ce înseamnă că există și o analiză manuală. Analiza automatizată se bazează pe:
Încadrarea în categorii: în funcție de cuvintele-cheie din textul contribuției/comentariului, aceasta/acesta este încadrat în categorii prioritizate în cadrul dezbaterii
Gruparea: permite găsirea grupurilor de contribuții conexe.
Identificarea contribuțiilor (aproape) duplicate pentru a detecta eventuale campanii.
Acolo unde este posibil, includem abordări precum extragerea de argumente pentru a identifica observații importante care merită explorate în profunzime.
Este vorba în principal despre o analiză calitativă. Luăm totuși în considerare și numărul de aprecieri sau comentarii.
Vom încărca pe Platforma de implicare civică atât diapozitivele de informare prezentate la webinarul despre această platformă, cât și informații suplimentare destinate difuzării.
Comisia caută modalități de a transmite acest mesaj tuturor locuitorilor Europei. Subiectele publicate pe platformă sunt însoțite de multiple campanii. În același timp, îi încurajăm pe toți cetățenii să transmită informațiile și să își invite familiile și prietenii să participe.
Platforma este deschisă și accesibilă tuturor. Prin urmare, organizațiile pot să transmită contribuții la fel ca orice cetățean. În plus, secțiunea dedicată evenimentelor le permite să rezume discuțiile purtate în cadrul evenimentului pe care îl organizează (așa cum s-a întâmplat și în cazul Conferinței privind viitorul Europei).
Aceste date sunt disponibile public pentru a încuraja participarea cetățenilor la viața politică și socială și pentru a spori transparența administrației publice, cu scopul de a facilita accesul la informațiile din sectorul public și reutilizarea acestora. Mai multe informații cu privire la politicile Comisiei Europene în materie de date deschise pot fi găsite aici.