Vilka prioriteringar och åtgärder som EU finansierar har det största mervärdet för européerna?
Under tre helger i vår ska 150 slumpvist utvalda personer från de 27 EU-länderna diskutera EU:s nästa långtidsbudget som kommissionen ska lägga fram i juli 2025.
EU står inför omfattande förändringar som påverkar vårt samhälle, vår säkerhet och ekonomi och vår planet. EU:s budget bör fortsätta att förbättra livskvaliteten och försörjningsmöjligheterna för invånare, bönder, forskare, företag och regioner i och utanför EU. Samtidigt måste vi ta itu med brådskande prioriteringar som försvar och säkerhet.
EU har begränsade resurser för allt som behöver göras. Därför ska deltagarna framför allt diskutera två frågor:
- Vilka prioriterade områden bör det satsas på i framtidens EU-budget?
- Vilka slags verksamheter bör EU:s budget stödja för att nå resultat på dessa prioriterade områden?

Vad vi kan förvänta oss av panelen
Kommissionen vill starta en debatt med paneldeltagarna.
Alla deltagare framför sina tankar och idéer med utgångspunkt i sina erfarenheter som vanliga människor. Tillsammans ska de undersöka visioner för en gemensam framtid, kartlägga utmaningar och möjligheter och diskutera vilka EU-finansierade prioriteringar och insatser som gör störst nytta. De ska också enas om politiska prioriteringar och utveckla idéer om hur man bäst stöder de här prioriteringarna.
Panelens diskussioner ska mynna ut i en lista med rekommendationer som ska bidra till EU:s budgetarbete.

Tidslinje
Den europeiska medborgarpanelen om EU-budgeten pågår under tre helger mellan mars och maj 2025.
- 28–30 marsFörsta mötet – Bryssel
- Utbyte av idéer: deltagarna väljer ut de mest lovande idéerna som de vill gå vidare med.
Introduktion till panelens tema.
- 25–27 aprilAndra mötet – digitalt
- Genomgång av första mötet och vidareutveckling av idéerna, per tema och ämne.
Arbetet med rekommendationer inleds.
- 16–18 majTredje och avslutande mötet – Bryssel
- Panelen sammanställer sina slutsatser och rekommendationer till EU-kommissionen.
Förklaring av kommande steg – inverkan på beslutsfattandet.
EU-budgeten: vad står på spel?
I EU:s långtidsbudget fastställs storleken på budgeten och vad den ska gå till under sju år. Den innevarande långtidsbudgeten gäller mellan 2021 och 2027 och uppgår till 1,2 biljoner euro, vilket motsvarar ungefär 1 procent av EU:s BNP. Budgeten kompletteras av cirka 800 miljarder euro från NextGenerationEU, ett tillfälligt instrument för att få fart på återhämtningen efter covid-19-pandemin.
EU-budgeten har visat att den leder till resultat för invånarna. Den finansierar t.ex. projekt och initiativ som bidrar till den sociala och ekonomiska utvecklingen i EU:s regioner, stöder bönder och landsbygdsområden, skyddar miljön och bekämpar klimatförändringarna, bidrar till digitaliseringen av våra samhällen och stöder forskning och innovation. På senare år har budgeten hjälpt oss att hantera flera kriser, från covid-19-pandemin till Rysslands invasion av Ukraina, där pengarna har bidragit till att stödja Ukraina och minska vårt energiberoende.
