Hoe ziet een Europa eruit dat eerlijk is voor huidige en toekomstige generaties?

De komende weken praten 150 willekeurig gekozen burgers uit alle 27 lidstaten over een Europese Unie die rechtvaardig is voor generaties. Welke maatregelen moeten er worden genomen voor een toekomst waarin alle generaties floreren?
In een veranderende tijd wil de Europese Unie voortbouwen op haar gedeelde geschiedenis en vooruitkijken naar een duurzame en inclusieve toekomst. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de besluiten van vandaag niet slecht zijn voor toekomstige generaties, en dat er meer solidariteit en betrokkenheid komt tussen mensen van alle leeftijden.
De deelnemers kunnen het hebben over de volgende vragen:
- Hoe kunnen we verschillen tussen generaties overbruggen zodat er sprake is van meer solidariteit, wederzijdse steun en gedeelde verantwoordelijkheid?
- Hoe vinden we een evenwicht tussen de behoeften en belangen van alle leeftijdsgroepen, ook die van toekomstige generaties?
- Hoe kunnen we meer op de lange termijn denken om een eerlijkere en veerkrachtigere samenleving op te bouwen?
Wat we van het panel kunnen verwachten

De Europese Commissie wil graag dat de panelleden de strategie voor rechtvaardigheid tussen generaties volledig mee vormgeven.
Alle deelnemers, elk van een andere generatie, bespreken hun standpunten en baseren zich op hun rijke en gevarieerde levenservaringen. Ze kijken naar visies voor een eerlijkere toekomst voor iedereen, onderzoeken verschillende opties om deze visies te realiseren en bespreken welke ideeën en maatregelen het effectiefst zijn. De burgers zijn uiteindelijk de eersten om te oordelen en te reageren op de concrete beleidsvoorstellen die beleidsmakers, samen met deskundigen, opstellen voor een Europese Unie die eerlijker is voor alle generaties.
Het panel komt met een lijst aanbevelingen die worden meegenomen in de strategie voor intergenerationele rechtvaardigheid.
Tijdlijn
Het Europees burgerpanel over rechtvaardigheid tussen generaties vindt plaats in drie weekenden tussen september en november 2025.
- 12-14 septemberSessie 1 – Brussel
- Wat is “intergenerationele rechtvaardigheid”?
- Eerste, meest veelbelovende ideeën uitwisselen.
- 17-19 oktoberSessie 2 – online
- Inventarisatie van sessie 1 en ideeën per thema en onderwerp formuleren.
- Eerste fase van het opstellen van aanbevelingen.
- 14-16 novemberSessie 3 – Slotbijeenkomst – Brussel
- Conclusies van debatten trekken en aanbevelingen aan de Europese Commissie doen.
- Uitleg over de volgende stappen — gevolgen voor beleidsvorming.
- Oktober – decemberSamen de strategie vormgeven
Welke strategie willen we? Waar willen we heen?
Intergenerationele rechtvaardigheid: wat staat er op het spel?

Naar aanleiding van maatschappelijke zorgen moet de Europese Unie ervoor zorgen dat de besluiten die vandaag worden genomen, geen schade toebrengen aan toekomstige generaties en dat er meer solidariteit en betrokkenheid komt tussen mensen van verschillende leeftijden. Dit staat in de politieke beleidslijnen van de Commissie voor 2024-2029 en volgt op internationale initiatieven zoals het VN-Pact voor de Toekomst, dat op 22 september 2024 door wereldleiders is ondertekend.
Commissaris Glenn Micallef is in zijn opdrachtbrief gevraagd een strategie voor intergenerationele rechtvaardigheid op te stellen. Deze strategie moet in kaart brengen hoe we de communicatie tussen generaties kunnen versterken en ervoor kunnen zorgen dat de belangen van de huidige en toekomstige generaties in onze beleidsvorming en wetgeving worden meegenomen.