Millainen Eurooppa olisi oikeudenmukainen kaikille sukupolville – niin nykyisille kuin tulevillekin?

Tulevina viikkoina järjestetään kansalaispaneeli, johon on kutsuttu jäseniksi 150 satunnaisotannalla valittua henkilöä kaikista 27 EU-maasta. Paneeli kokoontuu keskustelemaan siitä, miltä näyttäisi tulevaisuus, joka on oikeudenmukainen kaikille sukupolville, ja millaisten toimien tuella EU:ssa voitaisiin luoda tulevaisuus, jossa kaikkien sukupolvien hyvinvointi on taattu.
Euroopan unioni pyrkii meneillään olevana muutoksen ja siirtymän aikakautena rakentamaan kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta yhteisen historiansa perustalle. Meidän on varmistettava, että nyt tehdyt päätökset eivät vahingoita tulevia sukupolvia ja että kaikkien eri-ikäisten ihmisten välinen solidaarisuus ja sitoutuminen lisääntyvät.
Paneelin osallistujia pyydetään tätä taustaa vasten pohtimaan seuraavia kysymyksiä:
- Miten voimme kuroa umpeen sukupolvien välisiä eroja kaikkien hyödyksi edistämällä solidaarisuutta, keskinäistä tukea ja vastuun jakamista?
- Miten voimme ottaa tasapuolisesti huomioon kaikkien ikäryhmien, myös tulevien sukupolvien, tarpeet ja edut?
- Miten voimme pitkällä aikavälillä rakentaa oikeudenmukaisempaa ja selviytymiskykyisempää yhteiskuntaa?
Mitä paneelilta voi odottaa?

Euroopan komissio haluaa tarjota paneelin jäsenille mahdollisuuden osallistua täysipainoisesti sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden strategian luomiseen.
Paneelin jäsenten keskustelua rikastuttaa sen eri sukupolvia edustavien jäsenten monipuolinen elämänkokemus. He hahmottelevat visioita tulevaisuudesta, joka on oikeudenmukaisempi kaikille, etsivät tapoja, joilla nämä visiot voitaisiin toteuttaa, ja keskustelevat ideoista ja toimista, joiden avulla voitaisiin saada aikaan mahdollisimman suuri vaikutus. He saavat pohdittavakseen päättäjien ja asiantuntijoiden kaavailemia konkreettisia politiikkaehdotuksia, joilla pyritään tekemään Euroopan unionista oikeudenmukaisempi kaikille sukupolville.
Paneeli laatii työnsä päätteeksi luettelon suosituksista, jotka otetaan huomioon sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta koskevassa Euroopan unionin strategiassa.
Aikataulu
Sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta käsittelevä eurooppalainen kansalaispaneeli kokoontuu kolmena viikonloppuna syyskuun ja marraskuun 2025 välisenä aikana.
- 12.–14.9.Istunto 1 – Bryssel
- Johdanto aiheeseen
- Keskustelua ensimmäisistä osallistujien lupaavimpina pitämistä ideoista
- 17.–19.10.Istunto 2 – verkossa
- Istunnon 1 tulosten läpikäyntiä ja aihekohtaisten ideoiden kehittämistä
- Suositusten laadinnan ensimmäinen vaihe
- 14.–16.11.Päätösistunto – Bryssel
- Johtopäätösten teko ja Euroopan komissiolle annettavien suositusten laadinta
- Seuraavien vaiheiden yksilöinti – vaikutukset politiikantekoon
- Lokakuu–joulukuuStrategian yhteiskehittäminen
Millaiseksi strategia muotoutuu? Mihin strategialla pyritään?
Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus: mistä siinä on kysymys?

Vastauksenaan maailman johtajien 22.9.2024 allekirjoittaman YK:n tulevaisuussopimuksen kaltaisiin kansainvälisiin aloitteisiin Euroopan komissio totesi toimikauttaan 2024–2029 koskevissa poliittisissa suuntaviivoissa, että Euroopan unionin on muun muassa yhteiskunnassa esiintyvän tyytymättömyyden vuoksi varmistettava, että ”nyt tehdyt päätökset eivät vahingoita tulevia sukupolvia ja että eri-ikäisten ihmisten välinen solidaarisuus ja sitoutuminen lisääntyvät”.
Tästä työstä komissiossa vastaavan komissaari Glenn Micallefin tehtävänä on hänen toimeksiantokirjeensä mukaisesti ”laatia strategia, jossa kartoitetaan, miten voisimme vahvistaa sukupolvien välistä viestintää ja varmistaa, että nykyisten ja tulevien sukupolvien edut otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa ja lainsäädännössä”.