Vad innebär ett rättvist EU för dig – nu och i framtiden?

Under tre helger i höst ska 150 slumpmässigt utvalda personer från de 27 EU-länderna diskutera hur ett EU präglat av rättvisa mellan generationerna kan se ut och hur vi kan skapa en framtid där alla generationer kan samsas och trivas.
I en tid av förändring och omställning vill EU bygga vidare på sin historia och samtidigt blicka framåt mot en hållbar och inkluderande framtid. Därför måste vi se till att de beslut vi fattar i dag inte skadar framtida generationer, och vi måste verka för ökad solidaritet och fler kontakter mellan människor i olika åldrar.
Paneldeltagarna ska fundera över följande frågor:
- Hur kan vi överbrygga generationsklyftor till gagn för alla genom att främja en berättelse om solidaritet, ömsesidigt stöd och delat ansvar?
- Hur kan vi väga samman alla åldersgruppers behov och intressen, även framtida generationers behov?
- Hur kan vi tänka långsiktigt för att bygga ett rättvisare och mer motståndskraftigt samhälle?
Vad vi kan förvänta oss av panelen

EU-kommissionen ser fram emot paneldeltagarnas bidrag till en framtida strategi för rättvisa mellan generationerna – som fullvärdiga medskapare.
Alla i panelen kommer att diskutera med personer från olika generationer och ta del av deras rika och varierande livserfarenhet. De kommer att måla upp visioner för en rättvisare framtid för alla, undersöka sätt att förverkliga sina visioner och diskutera vilka idéer och åtgärder som kan få störst genomslag. Längre fram blir paneldeltagarna de första som får granska och svara på konkreta politiska förslag som beslutsfattare och experter tar fram för att främja ett EU som är rättvist för alla generationer.
På sitt sista möte ska panelen lägga fram en lista med rekommendationer som ska bidra till strategin för rättvisa mellan generationerna.
Tidslinje
Den europeiska medborgarpanelen om rättvisa mellan generationerna pågår under tre helger mellan september och november 2025.
- 12–14 septemberFörsta mötet – Bryssel
- Introduktion till panelens tema.
- Utbyte av idéer: deltagarna väljer ut de mest lovande idéerna som de vill gå vidare med.
- 17–19 oktoberAndra mötet – digitalt
- Genomgång av första mötet och vidareutveckling av idéerna, per tema och ämne.
- Arbetet med rekommendationer inleds.
- 14–16 novemberTredje och avslutande mötet – Bryssel
- Panelen sammanställer sina slutsatser och rekommendationer till EU-kommissionen.
- Förklaring av kommande steg – inverkan på beslutsfattandet.
- Oktober–decemberUtforma strategin tillsammans
Hur ska den se ut? Vad vill vi åstadkomma?
Rättvisa mellan generationerna – vad står på spel?

Efter internationella initiativ som FN:s framtidspakt, som världens ledare antog den 22 september 2024, framhåller kommissionen i sina politiska riktlinjer för 2024–2029 att EU med tanke på oron i samhället måste ”se till att de beslut som fattas i dag inte skadar framtida generationer, och verka för ökad solidaritet och fler kontakter mellan människor i olika åldrar.”
Ansvaret för detta vilar på EU:s kommissionär Glenn Micallef, som har fått i uppdrag att ta fram en strategi för hur vi kan stärka kommunikationen mellan generationerna och se till att alla initiativ och lagar tar hänsyn till både nuvarande och kommande generationers intressen.