Πώς φανταζόμαστε μια Ευρώπη δίκαιη για όλες τις γενιές, σημερινές και μελλοντικές;

Τις προσεχείς εβδομάδες, 150 πολίτες που θα επιλεχθούν τυχαία και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν σχετικά με το πώς οραματίζονται μια διαγενεακά δίκαιη Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιες δράσεις μπορούν να αναληφθούν για να δημιουργηθεί ένα μέλλον στο οποίο όλες οι γενιές των Ευρωπαίων να μπορούν να ευημερούν.
Σε μια περίοδο αλλαγών και μετάβασης, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να βασιστεί στην κοινή της ιστορία, κοιτάζοντας ταυτόχρονα προς ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα δεν θα βλάψουν τις μελλοντικές γενιές και ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δραστηριοποίηση ανάμεσα στα άτομα όλων των ηλικιών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες καλούνται να προβληματιστούν πάνω στα εξής ζητήματα:
- Πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα των γενεών προς όφελος όλων, καλλιεργώντας ένα πνεύμα αλληλεγγύης, αμοιβαίας υποστήριξης και κοινής ευθύνης;
- Πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες και τα συμφέροντα όλων των ηλικιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών γενεών;
- Πώς μπορούμε να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα για να χτίσουμε μια πιο δίκαιη και πιο ανθεκτική κοινωνία;
Τι μπορούμε να αναμένουμε από την Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οι συμμετέχοντες της ομάδας να είναι πλήρως ισότιμοι συνδιαμορφωτές της στρατηγικής για τη διαγενεακή δικαιοσύνη.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τις απόψεις τους μαζί, ως πολίτες διαφορετικών γενεών, αντλώντας από τις πλούσιες και διαφορετικές εμπειρίες ζωής τους. Θα εξετάσουν οράματα για ένα πιο δίκαιο μέλλον για όλους, θα διερευνήσουν πιθανούς τρόπους για την υλοποίηση αυτών των οραμάτων και θα συζητήσουν ιδέες με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αντίκτυπος.». Τελικά, οι πολίτες θα είναι οι πρώτοι που θα αξιολογήσουν και θα σχολιάσουν συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που εκπονούνται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σε συνεργασία με ειδικούς, με στόχο την προώθηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης πιο δίκαιης για όλες τις γενιές.
Το τελικό αποτέλεσμα του έργου της ομάδας θα είναι ένας κατάλογος συστάσεων που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής για τη διαγενεακή δικαιοσύνη.
Χρονοδιάγραμμα
Η Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών για τη διαγενεακή δικαιοσύνη θα συνεδριάσει τρία σαββατοκύριακα μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου 2025.
- 12-14 Σεπτεμβρίου1η συνεδρίαση — Βρυξέλλες
- Εισαγωγή στο θέμα «Διαγενεακή Δικαιοσύνη».
- Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν ορισμένες πρώτες ιδέες που θεωρούν ότι είναι οι πλέον υποσχόμενες γι’ αυτό το εγχείρημα.
- 17-19 Οκτωβρίου2η συνεδρίαση — διαδικτυακά
- Απολογισμός της 1ης συνεδρίασης και ανάπτυξη ιδεών ανά θέμα.
- Πρώτο στάδιο κατάρτισης συστάσεων.
- 14-16 ΝοεμβρίουΚαταληκτική συνεδρίαση — Βρυξέλλες
- Εξαγωγή συμπερασμάτων από τις συζητήσεις και συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Επεξήγηση των επόμενων βημάτων — αντίκτυπος στη χάραξη πολιτικής.
- Οκτώβριος-ΔεκέμβριοςΣυνδημιουργία στρατηγικής
Ποια είναι η μορφή της; Τι επιδιώκουμε;
Διαγενεακή δικαιοσύνη: Τι διακυβεύεται;

Στο πλαίσιο διεθνών πρωτοβουλιών, όπως το Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Μέλλον, που υπογράφηκε από παγκόσμιους ηγέτες στις 22 Σεπτεμβρίου 2024, οι πολιτικές κατευθύνσεις της Επιτροπής για την περίοδο 2024-2029 αναφέρουν ότι, εν όψει «της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινωνία», η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξασφαλίσει «ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα δεν θα βλάψουν τις μελλοντικές γενιές και ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δραστηριοποίηση ανάμεσα στα άτομα διαφορετικών ηλικιών.»
Η ευθύνη για αυτό το έργο έχει ανατεθεί στον επίτροπο κ. Γκλεν Μικάλεφ, ο οποίος στην επιστολή ανάθεσης καθηκόντων του καλείται να «εκπονήσ[ει] μια στρατηγική που θα χαρτογραφεί τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία μεταξύ των γενεών και να εξασφαλίσουμε ότι γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών καθ’ όλη τη διαδικασία χάραξης πολιτικής και νομοθεσίας.».