Varför diskuterar vi hatet i samhället?
Många i Europa vittnar om en alarmerande ökning av hatpropaganda och hatbrott. Hatet påverkar inte bara de människor, grupper och samhällen som är direkta måltavlor, utan kan också öka polariseringen och hämma den demokratiska debatten.
I december 2023 antog EU-kommissionen meddelandet Ingen plats för hat: ett Europa enat mot hat. Där efterlyses en medborgarledd diskussion om hur vi kan lägga hat och splittring bakom oss så att alla omfattas av våra gemensamma värden: jämlikhet och respekt för mänskliga rättigheter och människans värdighet. Dessa värden är inskrivna i EU-fördraget och utgör grunden för vårt samhällsbygge.
Hur kan jag delta i diskussionen om hatet i samhället?
Hur kan vi motverka hatet i samhället och i stället främja respekten för varandra? Har du egna erfarenheter eller tankar om hur vi kan öka respekten för varandra? Har du förslag på rekommendationer som kan hjälpa EU-kommissionen att ta fram insatser mot hatpropaganda och hatbrott?
Vi vill ta del av dina synpunkter om hur vi kan motverka hatet i samhället. Här kan du framföra dina synpunkter och diskutera med andra i EU, på ett respektfullt sätt.
Hur följer EU upp de förslag som kommer in?
EU-kommissionen kommer att analysera och ta hänsyn till alla bidrag på plattformen och resultaten från den europeiska medborgarpanelen när man utarbetar sin framtida politik.
Bekämpa hatet: vad står på spel?
Det är svårt att bedöma hatets omfattning, men här är några siffror som illustrerar problemet:
- Hatbudskapen ökade med 30 procent mellan januari och september 2023, enligt en analys av 8 miljoner meddelanden på nätet i EU.
- 55 procent av dem som svarade på en undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter hade upplevt etnisk diskriminering i EU mer än tre gånger mellan 2022 och 2023.
- Var tredje kvinna har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld minst en gång.
Vad har EU gjort hittills?
EU har antagit både lagstiftning och andra initiativ för att bekämpa hatet. I listan nedan finns några exempel. Du kan också läsa mer på webbsidan om EU:s insatser mot hatpropaganda och hatbrott.
Åtgärder mot hatpropaganda och hatbrott
- Rambeslut från 2008 om bekämpande av vissa former av och uttryck för rasism och främlingsfientlighet
- Kommissionens meddelande ”Ingen plats för hat: ett Europa enat mot hat” (december 2023)
- EU:s strategi för att bekämpa antisemitism och främja judiskt liv
- EU:s övergripande strategi för romers jämlikhet, inkludering och delaktighet
- EU:s handlingsplan mot rasism
Åtgärder mot hatpropaganda på nätet
Medborgarpanelen om hatet i samhället har framfört sina rekommendationer till EU-kommissionen
Under tre helger har 150 slumpvis utvalda personer från de 27 EU-länderna diskuterat vad hatet i EU beror på och vad man skulle kunna göra åt det.
Tillsammans har de tagit fram ett antal rekommendationer som underlag för framtida lagar och initiativ i EU.