Concluziile dezbaterii privind eficiența energetică
După luni de contribuții și deliberări interesante, Platforma de implicare civică și-a încheiat prima dezbatere. Începând din februarie, cetățeni din întreaga Europă și-au împărtășit opiniile cu privire la modalitățile de îmbunătățire a eficienței energetice, de reducere a costurilor și de evitare a risipei de energie.
Ideile prezentate pe platformă au stat la baza discuțiilor Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică. În curând se va prezenta un raport privind rezultatele complete ale dezbaterii online. Comisia Europeană va analiza aceste rezultate și le va folosi pentru a-și orienta viitoarele inițiative.
Raportul final va fi publicat pe această pagină de îndată ce va fi disponibil.
Ce este eficiența energetică?
Zi de zi, UE consumă multă energie. Dacă am utiliza-o eficient, am putea beneficia de cel puțin același nivel de confort consumând mai puțin!
Creșterea eficienței energetice înseamnă consum redus și deci facturi mai mici. Ea se poate realiza, de exemplu, prin trecerea la mașini de spălat care consumă mai puțin, prin renovarea clădirilor publice din bugetul autorităților locale sau prin instalarea unor echipamente mai eficiente de către marile companii.
Cum putem spori eficiența energetică în UE?
La începutul acestui exercițiu, am lansat un apel la idei de eficientizare energetică. Acasă sau la serviciu, eficientizarea energetică poate lua multe forme:
- îmbunătățirea instalațiilor de iluminat, încălzire sau răcire din clădiri;
- utilizarea unor aparate de uz casnic mai eficiente;
- trecerea la alte moduri de transport.
Timp de peste trei luni, ați putut trimite și dezbate astfel de idei și sugestii.
Principiul „eficiența energetică înainte de toate”
Unul din principiile directoare ale guvernanței energetice europene este „eficiența energetică înainte de toate” („EE1”). Am solicitat opiniile cetățenilor cu privire la implementarea acestui principiu în procesul de elaborare a politicilor energetice.
Principiul EE1 înseamnă luarea în considerare a diferitelor alternative posibile în ceea ce privește producția, distribuția și consumul de energie pentru a permite utilizatorilor finali să obțină același rezultat cu mai puțină energie, maximizând în același timp beneficiile suplimentare pentru societate. Acesta este menit să garanteze că:
- se produce doar cantitatea de energie cu adevărat necesară
- se evită investițiile în tehnologii ineficiente
- cererea de energie este redusă și gestionată într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor
Inițiativele legislative europene recente au conferit acestui principiu amplu un rol mai important în procesul de elaborare a politicilor, în planificare și în deciziile de investiții.
Perspectiva cetățenilor
Eficiența energetică ne aduce multiple beneficii:
- reduce facturile la energie
- prin reducerea emisiilor, îmbunătățește calitatea aerului și starea de sănătate
- ajută întreprinderile mici să devină mai competitive
- creează locuri de muncă verzi
- ne reduce dependența de importurile de combustibili fosili
Dezbaterea s-a încheiat, dar implicarea dumneavoastră va modela politicile UE, contribuind la creșterea eficienței, la reducerea costurilor și la evitarea risipei de energie.
Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică și-a prezentat recomandările Comisiei Europene
La sfârșitul sesiunii finale a grupului, cetățenii și-au prezentat recomandările dlui Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european.
Timp de trei weekend-uri, 150 de cetățeni selectați aleatoriu din toate cele 27 de state membre ale UE au discutat despre provocările și beneficiile eficienței energetice.
Împreună, au prezentat o listă de recomandări concrete care vor contribui la elaborarea viitoarelor acte legislative ale UE și inițiative ale Comisiei. Printre acestea se numără propunerea de recomandare pe care Comisia intenționează să o prezinte cu privire la principiul „eficiența energetică înainte de toate”.
Calendar
Comisia Europeană a făcut apel la cetățenii UE care au idei de maximizare a eficienței energetice.
- februarie-aprilie 2024Contribuții online
Cetățenii scriu, comentează și apreciază contribuții pe Platforma de implicare a cetățenilor. Comisia analizează contribuțiile și publică rapoarte.
- februarie-aprilie 2024Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni
Contribuțiile cetățenilor sunt discutate de grupul de dezbatere. Grupul le analizează și adresează recomandări Comisiei Europene.
- mai-toamna anului 2024Se iau măsuri în urma recomandărilor grupului de dezbatere al cetățenilor europeni
Comisia Europeană analizează și integrează contribuțiile de pe platformă și recomandările grupului de dezbatere.
- toamna anului 2024Comunicarea rezultatelor
Cetățenii află ce măsuri de politică s-au luat în baza contribuțiilor și recomandărilor lor.